Trading

Kuvait fűti tovább az olajralit

NRGreport | 2016.12.16. 13:31

Tovább emelkedik az olaj ára a nemzetközi piacokon, annak ellenére, hogy a Fed kamatemelése által kiváltott dollárerősödés miatt éppen csökkennie kellene. Kuvait azonban időközben vártnál nagyobb kínálatcsökkenést jelentett be.

Emelkedtek az olajárak péntek reggeli kereskedésben, a februári szállítású északi tengeri alaptípus, a Brent 0,8%-os emelkedéssel 54,45 dolláros hordónkénti áron áll jelenleg. Az árak emelkedése mögött az állhat, hogy médiában megjelent híresztelések szerint a Kuwait Petroleum Corp. arról értesítette ügyfeleit, hogy, csökkenti az általa nyújtott olajkínálatot január hónapra, a vágás pedig nagyobb, mint amire számított a piac.

A dollárban jegyzett olajárra éppen, hogy moderáló hatással kellett volna lennie a dollár erősödésének, amit az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) szerdai kamatemelése váltott ki. A Fed a vártnak megfelelő mértékben, 0,25%-kal emelte az irányadó rátát az Egyesült Államokban, a lényeg piaci szempontból azonban Janet Yellen jegybankelnök döntés utáni nyilatkozata volt, amellyel alaposan meglepte a piacot. Az elnökasszony ugyanis további szigorításokat helyezett kilátásba 2017-re vonatkozóan, és nem is próbálta enyhíteni a kamatdöntés hatásait.

A dollárral kapcsolatosan már sok elemző az euróval szembeni paritást várja: két évvel azt követően, hogy megindult a zöldhasú erősödése az euróval szemben, a paritás most került elérhető közelségbe, írta a Marketwatch.

2014-ben ez még elképzelhetetlen volt, amikor egy euró még 1,40 dollárt ért. Idén azonban már 4 százalékot gyengült az euro/dollár árfolyama, jelenleg 1,0411 dolláron áll az árfolyam. A Citigroup és a Deutsche Bank, a világ legnagyobb devizakereskedői a közeljövőben várják a paritást. A Goldman Sachs befektetési bank pedig 2017-re a dollárt jelölte meg, mint egyik legjobb befektetési eszközt.

A globális piacokon a kereslet csökken, ha az amerikai kamatok emelkednek, és a dollár erősödik, mert a dollárban kereskedett olaj más devizákban elszámoló nemzeteknél (vevőknél) drágulást jelent, a Bank of America Merrill Lynch kimutatása szerint. Az olaj számára tehát az erősödő dollár csökkenést kellene, hogy jelentsen – már, ha nincs más tényező, ami az olajárra hat.

Most azonban van: az OPEC megállapodást követően a Kuwait Petroleum Corp. közölte, a vártnál nagyobb mértékben csökkenti kínálatát. Kuvait az OPEC ötödik legnagyobb kitermelője, novemberben napi 2,78 millió hordót termeltek ki, ami 1,8%-kos csökkenés az előző hónapról – a Marketwatch adatai szerint.

Elemzők szerint, ha a kitermelő országok beállítják az új – csökkentett – szinteket, a globális olajtöbblet 2017-ben hiányra válthat át. A nyersanyag piacán kialakuló szűkülés pedig felnyomja az olaj árát 60-70 dollárra jövőre, és akár 80 dollár környékére is 2018-ban.

  NRGreport
Címkék
#Brent   #deviza   #dollár   #euró   #Fed   #Federal Reserve   #Kuvait   #olajár   #OPEC+   #WTI  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.