Trading

Nagyot kaszálna az új amerikai külügyminiszter az orosz olajon

NRGreport | 2016.12.19. 10:38

Érdekes fordulatot hozhat az orosz-amerikai kapcsolatokban, ha Donald Trump valóban kinevezi külügyminiszterének Rex Tillersont, az ExxonMobil olajvállalat vezérigazgatóját. Az üzletembernek ugyanis hatalmas anyagi hasznot, volt cégének pedig óriási lehetőséget hozna, ha sikerülne eltörölni az Oroszországot sújtó szankciókat.

Az amerikai külügyminiszteri poszt várományosa, Rex Tillerson és a Kreml közti jó viszony már a kinevezés megszellőztetésekor is aggodalmat váltott ki nemcsak a demokrata, de egyes republikánus körökben is Washingtonban, ami pedig megnehezítheti számára a hivatal elfoglalását. A demokraták egyfelől azt kifogásolják, hogy Tillerson kinevezésével egy nagy olajcég, az ExxonMobil vezetője felel majd az Egyesült Államok nemzetközi klímapolitikájáért, másfelől egyre hangosabbak az orosz-ellenes megnyilvánulások is, amelyekkel a kinevezést próbálják megakadályozni és nem utolsó sorban borsot törni Trump orra alá. Az oroszellenes retorika hagyományosan a republikánusok kiváltsága, de a leendő külügyminiszter törekvése az orosz.amerikai viszony rendezésére sok demokratánál is kiütötte a biztosítékot – írja az Oilprice.com

Mindezeken felül Tillerson kinevezése felvet egyéb problémákat, például az Exxon-vezér személyes érdekeltségének kérdését is. Az Oroszország elleni szankciók eltörlésének egyik legnagyobb haszonélvezője vélhetően ugyanis épp az ExxonMobil lenne, ahol Tillerson karrierjének teljes 41 évét töltötte. 

A szankciók eltörlése ráadásul nem pusztán az Exxonnak, hanem személyesen Tillersonnak is hatalmas anyagi hasznot jelentene. A vezérigazgatónak ugyanis jelentős részvénymennyiség lehet a tulajdonában, amitől a különböző adójogszabályok miatt nehéz lenne megszabadulnia és aligha mondana le ezekről a pozíciókról beiktatása előtt. Ha kinevezik, akár hosszú éveket is várnia kell, míg a mai árfolyamon 200 millió dolláros pakettre ráteheti a kezét. Viszont ha nem szabadul meg ettől a részvénymennyiségtől, úgy az óriási konfliktusokat okozhat. Az általa irányítandó Külügyminisztériumnak ugyanis hatalmas befolyása van az amerikai külpolitikára és ezen keresztül az olajiparra is, közvetve pedig saját vagyonára. 

(Forrás: wikipedia)

Ezen felül Tillersonnak óriási befolyása lenne az orosz szankciók eltörlésének kérdésében is, az Exxon számára pedig ez utóbbi létkérdés lehet. Még 2014-ben az Exxon közösen végzett kutatásokat és próbafúrásokat az Északi-sarkvidék területein az orosz állami Rosnyeft olajvállalattal. 2014 szeptemberében aztán egy hatalmas olajlelőhelyet talált a két cég a Kara-tengeren. A két cég bejelentette, hogy sikeresen kifúrták a világ legészakibb olajkútját, az Universzityetszkaja-1-et. A kút fejlesztésére 700 millió dollárt költöttek és becslések szerint legalább 750 millió hordónyi jó minőségű könnyűolaj aknázható ki innen. Igor Szechin, a Rosznyeft vezérigazgatója szerint a lelet olyan nagy, hogy a mezőt célszerű lenne Pobjedának, azaz Győzelemnek hívni.  

Az egyetlen problémát az jelentette, hogy épp a találat bejelentése előtt vezette be az Egyesült Államok az Oroszország elleni szankciókat a Krím megszállása miatt. A szankciók hatálya alatt megtiltották az amerikai vállalatoknak, hogy együttműködjenek a Rosznyefttel, az Exxon tehát nem tehetett mást, mint összecsomagolt és otthagyta a területet, vele pedig sok százmillió dolláros befektetését. A Rosznyeft sem tudta egyedül folytatni a kutatást és a termelés előkészítését, mivel ehhez szüksége lett volna az amerikai tőkére. A szankciók egyik célja éppen az volt, hogy ezáltal elvágják az orosz cégeket a nemzetközi partnerektől és így a potenciális bevételektől is. Ahogy arról korábban az NRGreport is beszámolt, az északi terjeszkedés az orosz olajipar számára létfontosságú, mivel az elöregedő szárazföldi olajmezők a termelés hosszútávú visszaesését vetítették előre. Az orosz gazdaság szerkezete miatt pedig Moszkvának égető szüksége lenne az olajbevételekre. Ezért Tillerson kinevezése Putyinnak sem jönne rosszul. 

Most az Exxon Kara-tengeri tevékenysége új esélyt kaphat Tillerson kinevezésével. Az új mező segítségével a cég olajtartalékai jelentősen növekednének és az elmúlt évek nehézségei után a termelés növelésére is lehetősége nyílna. Tillerson tehát kemény menetekre számíthat a kongresszusi meghallgatások során, ahol nem is annyira a személyes érdekeltségei, mint inkább az Oroszországgal való tevrezett viszony lehet majd a döntő. Ha ezt az akadályt sikerrel veszi, úgy viszont megnyílhat az északi-tengeri kapu az Exxon előtt.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.