Trading

Talajvíztisztító rendszert épít a Mol Tiszapalkonyán

NRGreport | 2016.12.19. 07:47

Talajvíz tisztítására szolgáló rendszer kiépítését kezdte meg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tiszapalkonyán a Mol Nyrt. és a Mol Petrolkémia Zrt.; a vállalatok célja, hogy az évtizedekkel korábban, a jogelődök működése során keletkezett ipari szennyeződéseket teljesen eltüntessék az érintett területek talajvizéből – írták a társaságok közös közleményükben.

A tájékoztatás szerint a két cég, mint jogutód kezdte meg a munkát, az évtizedekkel ezelőtti, a TVK-TIFO vállalatok ipari komplexumának területén keletkezett szennyeződések teljes eltávolítására irányuló átfogó, stratégiai program részeként.  

A hatósági kötelezésnek megfelelően a beavatkozás célja egyebek mellett, hogy javítsa a környezet állapotát a szennyeződések terjedésének megállításával és teljes megszüntetésével. 

A Mol és a Mol Petrolkémia közleményében arról is beszámolt, hogy a talajvízvédelmi rendszer egy hetven vízkitermelő kútból álló kútsorból és a hozzá kapcsolódó vízvezeték hálózatból áll. Működésének lényege, hogy a kutak felszívják a talajvizet, amelyet a hozzájuk tartozó csővezetékeken keresztül a Mol szennyvíztisztítójába szállítják. A tervek szerint a teljesen automatikusan működő rendszer az évek folyamán megtisztítja a talajvizet az ipari szennyeződésektől. A kutakat Tiszapalkonya nyugati határánál létesítik, jelenleg a nyomvonalon a próbafúrásokat végzik. A kiépítés 2017 januárjában kezdődik és várhatóan jövő év június 30-ig tart.

A tájékoztatásban felhívták a figyelmet arra, hogy a mintavételek eredményei alapján a későbbiekben lehet megmondani, meddig szükséges a rendszer használata. A köztes időben – ahogyan ez az eddigiekben is így volt –  "a lakosság és a környezet nincs kitéve semmilyen, az ipari szennyeződések jelenlétéből eredő veszélynek, mert azok jelentősen a határértékek alatt vannak. A vízvédelmi rendszer a megelőzést szolgálja" – hangsúlyozták.

Kitértek arra is, hogy a hatékonyabb működés és az egészségügyi kockázatok teljes kizárása érdekében a Tiszapalkonya határán lévő ásott kutakat le kell zárni az érintett telkeken. A Mol és a Mol Petrolkémia egyeztet a lakosokkal és kompenzálja a kerti locsolásra felhasznált megnövekedett ivóvízmennyiségből fakadó költségeket.  Három év elteltével a lezárás szükségességét felülvizsgálják majd, kedvező eredmények esetén pedig feloldják.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.