NRGreport
Menü

Aggasztó a metánnövekedés szintje

A metánkibocsátás világszintű drasztikus növekedése veszélyezteti a klímaváltozás elleni harcot és a klímacélok megvalósulását a kutatók legújabb becslései szerint.

Az Environmental Research Letters című tudományos lapban megjelent tanulmány szerint a metánkibocsátás mértéke az elmúlt tíz évben teljesen váratlanul tízszer olyan gyorsan növekedett, mint 2000 és 2006 között. 2014-ben és 2015-ben különösen erős volt a növekedés mértéke, az okok egyelőre nem tisztázottak – írta a Greenfo.hu.

A párizsi klímavédelmi egyezmény alapján a Föld felmelegedésének mértékét az iparosodás előtti korhoz képest lehetőleg 1,5 Celsius-fokban, legfeljebb 2 Celsius-fokban kell korlátozni. Már ez is nagy erőfeszítést igényel, ha azonban a világ közössége nem foglalkozik megfelelő mértékben a metánkibocsátással, "jóval nehezebb" lesz elérni a célt - véli a tanulmányt jegyző 81 kutató.

De mitől keletkezett hirtelen ennyi metán? Egyelőre még nem tisztázott az oka.

A szakértők szerint sürgető szükség van a metánkibocsátás mérését és korlátozását célzó újabb intézkedésekre. Metán keletkezik a mezőgazdaságban, például a rizstermesztéssel és állat (főleg szarvasmarha) tenyésztéssel, valamint a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével. Bár a metánmolekulák élettartama a légkörben kétszer olyan rövid, mint a szintén klímakárosító szén-dioxidé, a metán húszszor több hőt termel a napsugárzás révén és ezáltal jóval erősebben melegíti fel a légkört.

Az erőteljesen növekvő metánkibocsátás hátterében álló okok a kutatók szerint egyelőre nem tisztázottak. Lehetséges forrás lehet Kína növekvő szénfelhasználása és az Egyesült Államokban használt kőzet- vagy rétegrepesztéses földgázkitermelő eljárás (fracking). Valószínűleg mindkét régió szerepet játszik a hirtelen növekedésben - vélte Marielle Saunois, a Versailles-i Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

A környezetvédelmi szakemberek évek óta figyelmeztettek a klímaváltozás azon katasztrofális következményeire, melyek a földalatti szén és metán-készletek nagy részének atmoszférába való beáramlásával szignifikánsan mélyítik tovább a klímaváltozás hatásait.

Egy nemrég közzétett tanulmány alátámasztja ezen előrejelzések és figyelmeztetések igazát. A hőemelkedés a földlakó mikroorganizmusok gyorsabb anyagfelhasználását eredményezi, amely nagy mennyiségű szén-dioxid vagy metán atmoszférába juttatásával jár. A globális felmelegedés olyan mérvűvé vált, hogy az üvegházgázok – mintegy önmaguktól – világszerte szabadulnak ki a föld és az emberiség talpa alól.

Forrás: MTI, Greenfo.hu