NRGreport
Menü

Átalakul a légiközlekedés felügyelete

A kormányzati bürokráciacsökkentés nyomán átalakul az állami légiközlekedés felügyelete. A Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) és a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba olvad. A katonai légügyi hatósági feladatok, valamint az állami célú légiközlekedésben bekövetkezett események szakmai vizsgálatával összefüggő feladatok a Honvédelmi Minisztériumhoz kerülnek.

A Magyar Közlönyben december elején jelent meg két kormányrendelet az állami közlekedésbiztonsági szerv kijelöléséről, valamint a katonai légügyi hatóság kijelöléséről.

Az MTI megkeresésére a Honvédelmi Minisztérium (HM) hétfőn azt közölte: a kormány korábbi határozatában bízta meg Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy "az államigazgatás hatékony működése és a bürokráciacsökkentéssel összefüggő célok megvalósítása érdekében" készítsen előterjesztést a központi hivatalokat az általuk ellátott közfeladatok hatékonyabb ellátásának biztosítása, továbbá a polgárok és a vállalkozások adminisztratív terheinek további csökkentésére.

A Miniszterelnökség által elkészített előterjesztés alapján a kormány döntést hozott a központi közigazgatás átszervezéséről, és a központi hivatalok és a költségvetési szervi formában működő minisztériumi háttérintézmények felülvizsgálatával kapcsolatos intézkedésekről. Ennek keretében elrendelték a Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) 2016. szeptember elsejei, valamint a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) 2017. január elsejei hatállyal való megszűnését.

Ennek nyomán a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlése alapján egy korábbi kormányhatározatban foglaltak szerint a KBSZ és az NKH beolvad a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba. Ugyanakkor az NKH Légügyi Hivatal katonai légügyi hatósági feladat- és hatásköreit, valamint a Közlekedésbiztonsági Szervezet "állami célú légiközlekedésben bekövetkezett légiközlekedési események szakmai vizsgálatával összefüggő feladat- és hatásköreit" január elsejétől, jogutódlással a HM veszi át.

Az állami célú légiközlekedés hatósági felügyeletét a HM-ben az állami légügyi főosztály látja el, mint katonai légügyi hatóság. Az állami célú légiközlekedésben bekövetkezett légiközlekedési események szakmai vizsgálatát - mint állami közlekedésbiztonsági szerv - a HM állami légiközlekedési balesetvizsgáló osztálya látja el.

Mindemellett a HM válaszában felidézte, hogy ezen feladatok már korábban is a HM katonai légügyi hivatalának hatáskörébe tartoztak. Az előző kormány viszont - mint fogalmaztak - "integrációs törekvése eredményeképpen" 2007. június elsejével a polgári és az állami célú légiközlekedéssel összefüggő hatósági felügyeletet egy szervezethez csoportosították át, az akkori közlekedésért felelős miniszter irányítása alá.

Kiemelték továbbá, hogy a polgári és az állami célú légiközlekedés szabályozása teljes mértékben eltér egymástól. Míg a polgári légiközlekedést a nemzetközi és az uniós jog szabályozza, addig az állami célú légiközlekedés (annak elsősorban katonai jellege miatt) a szuverenitás része, ezért "a szabályozás, a működés és a felügyelet kérdésében a nemzeti jog az irányadó". A hatáskör honvédelmi tárcának való visszaadását indokolja, hogy a "nemzeti jog állami (katonai) érdekei teljes mértékben nem egyeztethetőek össze a polgári légiközlekedésre vonatkozó uniós (nemzetközi) érdekekkel, továbbá az állami (katonai) légiközlekedésre vonatkozó igények alapvetően a honvédelmi tárcánál jelennek meg" - fejtette ki válaszában a HM.

Forrás: MTI