NRGreport
Menü

Mérgező szmog fojtogatja Kínát

Kína északi részében, így Pekingben, a fővárosba is riasztó mértéket öltött a légszennyezettség: negyedik napja mértek egészségre komolyan káros mennyiséget.

Peking a világ legnagyobb szénfelhasználója, és 2014-ben hirdetett háborút a légszennyezés ellen – a levegő minőségéért folytatott harca azonban egyre több akadályba ütközik, írta a CNBC.

2014-ben és 2015-ben Kína komoly sikereket ért el a levegő minőségének javításában, az elmúlt kilenc hónapban azonban sajnos a kormányzat nehézipari fejlesztései pont az ellenkezőjét érték el ennek – mondta a Greenpeace szén szakértője, Lauri Myllvyvirta.

A szakember szerint a mostani mérések a legrosszabbak közé tartoznak, és 460 millió embert érintenek, akik az áramellátás érdekében felhasznált szén miatt kénytelenek szmoggal sűrűn szennyezett, ill. az egészségre komoly mértékben káros levegőt belélegezni.

December 18-án már 24 észak-kínai város jelentett vörös riasztást a légszennyezettségre, közölte a kínai környezeti minisztérium. A levegő minősége olyan rossz, hogy egyes városokban nem engedélyezik a repülést, és bezárták az iskolákat.

A kínai széntermelés az év első 10 hónapjában 10,7 százalékkal esett vissza, a Goldman Sachs adatai szerint. A kínálat szűkülésével a szén ára 80 százalékot emelkedett. Az áremelkedés miatt a kormányzat arra kényszerült, hogy a téli fűtés és áramellátás biztonsága érdekében növelje a termelést. Ezzel októberhez képest novemberben 9 százalékkal nőtt a kitermelés mértéke.

Mivel rengeteg ember számára nélkülözhetetlen a szén, a kormányzat a csökkenő fogyasztás szintjét is azzal próbálja korrigálni, hogy elérhetőbbé teszi a fosszilis nyersanyagot – ennek pedig masszív hatása van a kínai légszennyezés mértékére.

Forrás: CNBC