Trading

Robusztus növekedést, de recessziót is okozhat Trump

NRGreport | 2016.12.20. 09:01

Londoni pénzügyi elemzők szerint a következő amerikai elnök, Donald Trump által kilátásba helyezett élénkítő költségvetési intézkedések nyomán az amerikai gazdaságban valószínűleg robusztus ütemű növekedés kezdődik jövőre, ha azonban Trump a protekcionista jellegű választási ígéreteit is megvalósítja, annak recesszió lehet a következménye.

Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági elemzőrészlege, az Oxford Economics a jövő évi globális kilátásokról összeállított tanulmányában közölte: 2017-ben 2,3 százalékos, 2018-ban 2,5 százalékos növekedést vár az amerikai gazdaságban. A ház ehhez az előrejelzéséhez azt a feltételezését vette alapul, hogy Trump kormánya a személyi jövedelemadót és a társasági adót ezermilliárd dollárral csökkenti, és 200 milliárd dollárt fordít költségvetési forrásokból infrastrukturális fejlesztésekre.

Az Oxford Economics londoni elemzői szerint azonban e központi előrejelzési forgatókönyvet ezúttal szokatlanul nagy kockázatok terhelik, mivel komoly bizonytalanságok övezik Donald Trump kormányának gazdaságpolitikai irányvonalát.

A cég szerint ha Trump a feltételezettnél erőteljesebb költségvetési ösztönző programot hirdet, de ehhez nem társít protekcionista intézkedéseket, és nem korlátozza a bevándorlást sem, akkor az amerikai gazdaság növekedési üteme irányt vehet akár a 3 százalék felé is. Ha azonban a Trump-kormány kereskedelmi háborút robbant ki, és a bevándorlást is szigorúan korlátozza, ezek együttes hatása recesszióba sodorhatja az amerikai gazdaságot.

Más nagy londoni házak szerint egy ilyen forgatókönyv a világgazdaság egészére is komoly kockázatokat jelentene.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő Londonban ismertetett átfogó év végi globális előrejelzése szerint súlyosan rontaná a világpiaci hangulatot, ha az új amerikai kormány Trump választási ígéreteinek megfelelően büntető jellegű vámkorlátozásokat vezetne be Kínával szemben, mivel a kínai megtorló lépések kereskedelmi vagy valutaháborúhoz vezethetnének.

Ez a globális feltörekvő térség egészében gyengítené a fizetőeszközöket, és e gazdaságok magánszektorainak dollárban denominált magas adósságállománya felerősítené az árfolyamgyengülésekből a térség növekedésére háruló negatív hatást.

A hitelminősítő felidézi, hogy Trump a mexikói importra 35, a kínai importra 45 százalékos vám kivetését helyezte kilátásba. Mivel azonban a teljes amerikai import 35 százaléka Kínából és Mexikóból érkezik, e büntetővámok valójában az amerikai fogyasztót terhelő adóként jelennének meg, felhajtva az inflációt, csökkentve ezáltal az amerikai reáljövedelmeket. Emellett Kína minden bizonnyal ellenlépéseket tenne, rontva az amerikai exportkilátásokat is – hangsúlyozták a Fitch Ratings londoni elemzői.

Az Oxford Economics jövő évi prognózisa azonban mindenképpen a dollár további erősödését valószínűsíti az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve várható további monetáris szigorítási ciklusa miatt.

A ház hangsúlyozza, hogy az euró és a dollár egymáshoz mért árfolyama az elmúlt években nagyon érzékeny volt a kamatpályák közötti eltérésekre. A cég londoni elemzői szerint 2017-ben ez kamatpálya-széttartás még szélesebbé válik, különös tekintettel a Trump-kormánytól várható költségvetési ösztönzésre, amelyet az amerikai monetáris politika még további szigorítása követhet.

Az Oxford Economics mindezt egybevetve azzal számol, hogy a dollár 2017 végére 1:1-es árfolyamparitásra drágul az euróhoz képest, 2002 óta először.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.