Trading

Obama még utoljára nagyot rúgna az olajcégekbe

NRGreport | 2016.12.21. 08:01

A jelenlegi amerikai elnök, Barack Obama egy törvény segítségével megtilthatja, hogy az Egyesült Államokhoz tartozó tengeri területeken olajfúrótornyok épüljenek. Ezzel Trump egyik legfontosabb ígéretének tehet keresztbe. 

Egy 1953-as, az offshore bérlést szabélyozó törvény alapján Barack Obama elnök örökre megtilthatja az Egyesült Államokhoz tartozó óceáni vizeken a jelenleg bérbe nem adott területek bérbeadását és ezzel új olajfúrótornyok építését – írja a Portfolio a CNBC alapján. 

Az intézkedést egyelőre nem erősítette meg a Fehér Ház, de ha Obama valóban meglépi ezt, akkor azzal Donald Trump megválasztott elnök egyik legfontosabb kampányigéretének tehet keresztbe. 

Trump energetikai programjában kiemelkedő szerepet szán az amerikai olajiparnak és új életet lehelne a szabályozásokkal korlátozott szénbányászatba is. Az újonnan megválasztott elnök eltörölné a széniparban érvényben lévő moratóriumot, enyhítené az olajtermelést érintő szabályokat, állami földeket nyitna meg az olajkitermelés előtt, s felülvizsgálná a Keystone XL vezeték építését és erősítené a partmenti olajfúrásokat is. 

S ha ez még nem lenne elég, Trump tanácsadói azt is tervezik, hogy kivennék a szigorú szövetségi szabályozások alól a nyersanyagban, főként olajban és földgázban gazdag indián rezervátumok területeit és ezeket is bérbe vehetnék az olajcégek. A rezervátumok az Egyesült Államok területének csupán 2 százalékát fedik le, ugyanakkor az olaj-, gáz- és szénlelőhelyek egyötödét rejthetik. 

Trump olaj iránti elkötelezettségét jól jelzi az is, hogy néhány napja Rex Tillersont, az ExxonMobil olajcég vezérigazgatóját nevezte meg a külügyminiszteri poszt legfőbb várományosaként. Tillerson kinevezése várhatóan nem lesz egyszerű, hiszen a közismerten oroszbarát üzletember tevékenysége még egyes republikánus képviselőkből is tiltakozást váltott ki, a személyes gazdasági érintettségéről már nem is beszélve. 

Amennyiben Obama keresztülviszi a tengeri olajfúrásokat megakadályozó tervét, akkor ezzel az Atlanti-óceán és a Jeges-tenger területeit gyakorlatilag örökre elzárná az olajcégek elől. A törvénynek ráadásul nincs olyan része, amely alapján a következő elnök visszavonhatná azt. Bírósági úton ugyan érvényteleníthető lenne az intézkedés, de ez várhatóan Trump teljes négyéves ciklusa alatt elhúzódna – írja a lap.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.