Fenntarthatóság

Fordulópont: olcsóbb a fosszilisnél a nap- és szélenergia

NRGreport | 2016.12.27. 09:49

Elérkezett az idő, amikor jobban megéri napenergiába beruházni, mint szénalapú energiaforrásokba, a Világgazdasági Fórum (WEF) adatai szerint.

A világ harminc országában már vagy olcsóbb, vagy ugyanannyiba kerül a nap- és szélenergia, mint amit szénalapú tüzelőanyagokból nyerni lehet. A WEF számításai szerint ráadásul ez a folyamat folytatódik és pár éven belül a világon mindenhol kifizetődőbb lesz a megújuló energia – írta a Quartz.

Nem véletlen, hogy az Egyesült Államokban rohamosan nő a napelem-telepítések száma, a Solar Energy Investment Association adatai szerint 2016-ban az év minden percére 125 felszerelt panel jutott, ha elosztjuk az összes új napelem számát az eltelt idővel.

A napelemeknél a többi áramforrással összehasonlításban is komoly növekedést látni, a 2016-ban hálózatra kapcsolt új kapacitások közül 11,2 gigawattot tett ki a napenergia, míg a második helyen a gáz van, ennél sokkal kevesebb, 8 gigawattal, a WEF adatai szerint.

A megújuló energia a piaci szereplők számára is egyre vonzóbb, egy ilyen befektetés kockázata egyre kisebb, és hosszútávon jövedelmező. Az ágazatban és a kutatás-fejlesztésbe pedig egyre több pénz áramlik a fejlesztésbe, ami felgyorsítja a terjedését. Szakértők szerint erre nagy szükség van, jelenleg ugyanis még nincs tőke az iparágban, amivel meg lehetne előzni a klímaváltozás katasztrofális hatásait – áll a WEF jelentésében, amely teljes terjedelmében itt olvasható.

A párizsi klímamegállapodás szerint 1 billió dollárt kellene megújulókba fektetni, 2015-ben még csak 286 milliárd dollár volt ez az összeg. A WEF szerint nem gazdasági, hanem politikai tényezők akadályozzák a befektetéseket, sok a szabályozói bizonytalanság, a pénzügyi intézmények pedig még nem alakítottak ki olyan szabvány eszközosztályt a megújulóknál, mint a hagyományos energiahordozóknál – erre pedig szükség lenne a potenciális befektetők miatt.

Az azonban már jól látszik, hogy az árak esése egyértelműen a megújuló energia irányába tolja a piacot. Számítások szerint tíz-húsz éven belül a napenergia ára már csak a fele lesz a szénből vagy gázból kinyerhető áraménak.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.