NRGreport
Menü

Meddig emelkedhet az olajár 2017-ben?

Trading | Végh Zsófia | 2016-12-27 08:00

Hiába az OPEC-megegyezés, a kínálat nem csökken érdemben, s a kereslet sem növekszik, így nem kell az olajárak "elszállására" számítani az NRGreport által megkérdezett elemzők szerint.

Annak ellenére, hogy több hónapnyi egyeztetés után végre egyezségre jutottak a Kőolaj-exportáló Országok Szövetsége (OPEC) tagjai és 13 nem OPEC tag is, nem várható jelentős olajár-emelkedés 2017-ben, tartják a lapunk által megkérdezett elemzők. Az egyezmény betartása körüli bizonytalanság, s az erősödő amerikai kitermelés mellett várhatóan a feltörekvő országok megnövekedett olaj iránti kereslete sem lesz elég, hogy a kőolaj ára hatvan dollár fölé emelkedjen.

Az EIA a Brent olajra átlagosan 52 dolláros hordónkénti árat, a WTI-re egy dollárral kevesebbet prognosztizál 2017-re.

Átlagban ötven dollár/hordó olajárra számít Pletser Tamás, az Erste olaj -és gázipari elemzője, legfeljebb hatvan dollárra. Az USA palaolajtermelői már fél éve növelik kihozatalukat, ez év/év alapon 200-300 ezer hordó/nappal nőhet 2017-ben, mondta Pletser.

Ötven-ötvenöt dollárral számolnak az Equilor elemzői is. A palaolaj többletmennyiség kisebb sokként érheti a piacot jövőre - vélte  Kovács Bálint, az Equilor elemzője is.

Az ötven-hatvan dolláros sávon kívül eső árra a Raiffeisen sem számít. Egyrészt a kitermelő – főleg az öbölmenti országok – tartanak attól, hogy a magasabb olajárak miatt az egyezségben részt nem vevő országok, Brazília, Norvégia, USA, Kanada újra belépnek a piacra, mondta Blahó Levente, a a Raiffeisen elemzője. A megegyezés sikerét majd csak az első negyedév alapján lehet megítélni, de a korábbi hasonló egyezségek nem vezettek teljes korlátozáshoz. Az egyezményből kihagyott Nigéria és Líbia is igyekszik visszatérni korábbi jelenlegi szintnél sokkal magasabb kitermelési szintjéhez, mondta Blahó. Irán szintén kiharcolta, hogy ne kelljen termelését csökkenteni. 

A magasabb olajárak hatására nagyobb lesz a hajlandóság a csak hosszútávon megtérülő, drága beruházások megkezdéséhez, mondta Blahó. A kockázatosabb iráni mezőktől kezdve a Mexikói-öböl partmenti vizein keresztül a frissen feltérképezett amerikai Wolfcamp több milliárd hordó potenciális mennyiséggel rendelkező mezőig bőségesen vannak még kiaknázatlan lehetőségek

Kisebb ütemben mint tavaly, de tovább csökkentik költségeiket a vállalatok. Szelektív beruházási politika lesz jellemző, csak az igazán jó projektek kapnak támogatást, mondta Pletser.  Főleg az USA-ban, a palaolaj termelők között összeolvadásokra, vállalatok felvásárlására kerülhet sor.

A keresleti oldalon sem várható különösebb változás. Hiába optimisták a különböző energiaügyi intézmények (OPEC, IEA, stb.) a feltörekvő piacok keresletét illetően, várakozásaik az elmúlt időszakban rendre túlzóknak bizonyultak, mondta Blahó. A közlekedésben az egyre hatékonyabb motorok mellett az alternatív meghajtású járművek (Tesla Model 3, Chevy Bolt (Opec Ampera-e), BYD e6, Nissan Leaf, Hyundai iOniq) lassú, de stabil térnyerése korlátozza a keresletbővülést. Jövőre várhatóan Kína is lép, aki eddig az elektromos töltőinfrastruktúra hiánya miatt eddig nem volt túl aktív, ám mára nem csupán állomásokat, hanem elektromos autókat is fejleszt, mondta Kovács. Pletser szerint a nagy autógyártók víszik egyre jobban a prímet. Azt még nem tudni, mennyivel lesz olcsóbb az akkumulátorok költsége –  200 dollár/kwh tárolókapacitás elérése már nagy eredmény lenne, tette hozzá. Peter Carlsson, A Tesla beszerzési üzletágának korábbi igazgatóhelyettese szerint az elektromos autók tömeges elterjedésére 100 dollár/kwh ár mellett lehet számítani – feltehetően nem jövőre. 

Az energiatermelési szektorban a földgáz árak zuhanása szorítja ki az olaj fűtésű kazánokat. A gáz cseppfolyósított változatának további térnyerése meghatározó folyamat lesz 2017-ben, vélte Kovács. A 2016-ban tíz százalékos globális keresletnövekedést magáénak tudó LNG lehet a petrolkémia mellett az integrált vállalatok kitörési pontja. Az ENI és a Shell különösen jó helyzetben vannak, tette hozzá. 

Végh Zsófia