NRGreport
Menü

Négy hónapja nem csinált ilyet az olaj

Sorozatban hetedik alkalommal emelkedik az olajár, erre több mint négy hónapja nem volt példa. Az amerikai könnyűolaj határidős jegyzése fél százalékkal kapaszkodott feljebb.

A befektetők láthatóan továbbra is optimistán tekintenek az OPEC és nem OPEC országok januártól életbe lépő termeléscsökkentésére.

Ugyan visszafogottan, de tovább emelkedik az olaj ára: a WTI februári határidős árfolyama 0,4 százalékkal került feljebb, és 53 dollár fölé kapaszkodott. Hétfőn az ünnepek miatt nem volt kereskedés, az aktivitás kedden visszafogott, a forgalom az említett termékben a Bloomberg adatai szerint 55 százalékkal alacsonyabb a 100 napos átlagnál – írta a Portfolio.hu.

Idén összesen komoly emelkedés volt az olaj árában, több mint 40 százalékot emelkedtek a jegyzések. Az olajnak az elkövetkező hetekben további támaszt nyújthat, hogy januártól lép életbe az OPEC és nem OPEC országok mintegy napi 1,8 millió hordós termeléscsökkentési megállapodása. Az OPEC és a partnerországok a megállapodást követően létrehoztak egy felügyelő szervezetet, mely azt fogja ellenőrizni, hogy az egyes országok valóban betartják-e a vállalt termeléscsökkentést.

Forrás: Portfolio.hu