Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Északkeleti vasúti folyosót javasol az USA szakminisztériuma

NRGreport | 2016.12.28. 08:06

Az amerikai Szövetségi Vasútminisztérium (FRA) 120 milliárd dolláros fejlesztési javaslatot készített. Eszerint például kiépülne a Bostont, New Yorkot és Washington D. C-t összekötő északkeleti folyosó.

A terv azonban nem is olyan nagy horderejű azt tudva, hogy a pénzt 30 évre elhúzva lehetne elkölteni, és jórészt a meglévő pályák fejlesztésére futná belőle – írta a Világgazdaság.

Valójában egy korábbi, sokkal látványosabb terv lebutításáról van szó a Railwaygazette.com szerint. 2012-ben ugyanis – négyévnyi alapos egyeztetések és piacelemzések után – már meghirdettek egy 735 kilométer hosszú vasúti folyosót érintő programot, és 15 lehetséges beruházást is megjelölt az FRA. Most mindez egy olyan javaslattá szerényedett, amelynek fő célja a pályák megbízhatóságának javítása. A politikusok, a vasúti szakma és az üzleti vezetők ugyanis arra jutottak, hogy a meglévő kapacitások messze nem elégségesek az igények kielégítésére.

Az FRA szerint tehát rövidtávon a pályák javítására, fejlesztésére kell törekedni. Igaz, ez sem kevés. A legtöbb folyosón például négy vágányt kell kialakítani, lehetővé téve, hogy elkülönülhessenek a prémium intercity, a helyi és a regionális vonatok. Át kell szervezni Philadelphia térségének vasúti közlekedését, és új megállót építeni a város repülőterének. Olyan állapotba kell hozni továbbá a Hartford (Connecticut) és Springfield (Massachusetts) közötti szakaszt, hogy azon a mostaninál nagyobb lehessen a forgalom. Meg kell kétszerezni a regionális személyvonatok számát és megötszörözni az intercity forgalmat.

Sok múlik persze azon, hogy a fentiekből az érintettek mit és milyen ütemben valósítanak meg, figyelmeztet az FRA. Az említett 120 milliárd dollárból 40 milliárdot vinne el a szigorúan vett infrastruktúra-felújítás.

Közben folynak már más, fontos vasúti programok is. Ezek egyike, a New York Gateway célja például az, hogy felszámolják a Newark, New Jersey és a New York Penn állomások közötti vonattorlódásokat. A fejlesztések után a Boston– New York útvonalat a mostaninál 45 perccel rövidebb idő alatt, 2 óra 45 perc alatt lehetne megtenni, a New York–Washington DC út pedig 35 perccel lehet rövidebb, azaz 2 óra 10 percig tartana.

  NRGreport
Címkék
#Egyesült Államok   #USA   #vasút   #vonat  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.