NRGreport
Menü

Gyorsan apadnak a hazai földgázkészletek

Alaposan megcsappant az elmúlt hetekben az ország kereskedelmi gáztárolóiban lévő földgázkészlet – derül ki a Magyar Földgáztároló Zrt. adataiból. Így a hazai tárolók ma már alig 25 százalékig vannak feltöltve – írta a Magyar Nemzet.

Az állami kézben lévő, együttesen 4,3 milliárd köbméter kapacitású hazai kereskedelmi földgáztárolókban – a zsanai, a hajdúszoboszlói, a pusztaedericsi és a kardoskúti állomáson – tárolt gáz mennyisége pedig mostanság is napi fél százalékkal csökken. Ezért ha a gázkivétel a jelenlegi ütemben folytatódik, akkor a készletek legfeljebb 50 napra elegendők. Vagyis február második felére elfogyhatnak a tartalékok – figyelmeztetnek szakértők a Magyar Nemzet cikkében.

Hozzáértők szerint tovább gyengítené Magyarországon az ellátásbiztonságot, ha az orosz beszállító elzárná a gázcsapot, írta a lap. Ez pedig nem kizárt, miután Alekszej Miller, az orosz állami gázipari holding, a Gazprom vezérigazgatója a napokban közölte: a Gazprom csökkentheti vagy leállíthatja a gázszállítást az Európai Uniónak, ha Kijev jogtalanul vételez gázt az Ukrajnán keresztül az európai országokba – egyebek mellett Magyarországra – gázt szállító vezetékből. Miller szerint kérdéses, hogy nagyobb lehűlés esetén Ukrajna képes lesz-e a saját forrásaiból és a megfordított, vagyis az unió felőli gázszállításokból kielégíteni a belföldi fogyasztói keresletét. Szavai szerint ugyanis Ukrajnának még sohasem volt ilyen kevés tartaléka gáztárolóiban.

A gázcsapok elzárása azért okozhat gondot hazánknak, mert gázszükségleteink mintegy nyolcvan százalékát importból elégítjük ki. A legfőbb behozatali forrás pedig az Ukrajna felől Beregdarócra befutó csővezeték. Így ha leállnak az orosz szállítások, ellátási gondok adódhatnak a hideg téli napokon. Az ország szükségleteinek zavartalan kiszolgálása akkor garantált, ha a betárolt mennyiség mellett folyamatosan rendelkezésre állnak az ukrán határra érkező orosz gázszállítmányok, az Ausztria felől érkező gázmennyiségek, illetve a hazai kitermelésből származó földgáz.

A mindössze negyedig feltöltött tárolókból azonban napi szinten sokkal kevesebb gázt és lassabban lehet kipumpálni, mintha jobban tele lennének a befogadóegységek. Ezért lehetséges, hogy az import akadozása esetén a hirtelen megnövekvő szükségletekkel nem tud majd lépést tartani az ellátórendszer, s ezért fogyasztási korlátozásokat kell bevezetni. Vagy hozzá kell nyúlni a zsanai tárolóban betárolt mintegy 0,9 milliárd köbméteres úgynevezett stratégiai készletekhez, amelyeket csak különleges vészhelyzetekben szabad felhasználni – állítják szakemberek.

A hazai földgázfelhasználás nagysága nagymértékben függ a napi középhőmérséklettől. A tapasztalatok szerint 15,4 Celsius-fok alatt minden további 1 fokos csökkenés 2,1 millió köbméterrel növeli a napi földgázfogyasztást. Ezért abban az esetben, ha tartós marad a fagyos időjárás, akkor továbbra is gyors ütemben apadnak a gáztartalékok.

A lap cikkében emlékeztet: a hirtelen őszi lehűlés vezetett ahhoz, hogy idén a szokásosnál két héttel korábban, már október elején elkezdődött a hazai kereskedelmi földgáztárolókban lévő készletek felhasználása. A tárolók feltöltöttsége akkor elérte a 45,5 százalékos szintet, ez hozzávetőleg 1,9 milliárd köbméter betárolását jelentette. Azóta azonban folyamatosan apad a tartalék, ami mostanra megközelítőleg egymilliárd köbméterre mérséklődött. Az ország teljes éves gázfogyasztása ugyanakkor 8-10 milliárd köbméter körül van, ennek mintegy 70 százaléka pedig télen fogy el. A lakossági felhasználás évente 3-4 milliárd köbméter, amelyből a téli fogyasztás általában 2,5-2,8 milliárd köbméter közötti mennyiséget jelent.

A szakemberek megjegyezték: szükségtelen volt felvásárolnia a kormánynak az E.On német hátterű cégtől a hazai kereskedelmi gáztárolókat, ha nem tölti fel azokat a fűtési idény előtt. Ezeket a kapacitásokat ugyanis célszerű lenne az ellátásbiztonság erősítése érdekében teljes mértékben kihasználni, ha már 2013-ban óriási összegért, mintegy 280 milliárd forintért – egyes szakértők szerint a valódi ár többszöröséért – a kormányzat megvásárolta azokat.

Forrás: Magyar Nemzet