NRGreport
Menü

Januárban minden eldőlhet az olajról

Január 1-jén lépett életbe az OPEC termeléscsökkentési megállapodása, de kérdés, hogy a korlátozást vállaló államok mindegyike tartja-e magát az ígéretéhez. A nagy bankházak szerint csak részben lesz sikeres a terv és a januári hónap mindent eldönthet - írja a Portfolio.

A JP Morgan szerint nem minden aláíró tartja majd magát 100 százalékban a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének november 30-án tető alá hozott termeléscsökkentési megállapodásához. Az olajkartell és a később csatlakozó szervezeten kívüli olajtermelő országok abban állapodtak meg, hogy együttesen mintegy napi 1,8 millió hordóval csökkentik a kitermelésüket a túlkínálat csökkentése és a piacok stabilizálása érdekében. A bankház elemzői szerint nagyjából 80 százalékos lesz a megállapodás sikere, amit nehezít a dollár erősödése, hiszen például Venezuela ilyen helyzetben aligha vágja meg termelését. 

A Standard & Poor's szerint sikeres termeléscsökkentés esetén folytatódhat az olajár emelkedése, de ezt megakaszthatja a palaolajtermelés ismételt felfutása, mivel ezeket a kutakat a jelenlegi árfolyam mellett már megéri újrindítani. A bankház szerint az olajár ezért 60 dollár körül rekedhet meg. 

A megállapodás sikerében kulcsfontosságú lesz, hogy Oroszország mennyire tartja magát ahhoz. A Macro Advisory elemzőház szerint ez azért jelent kockázatot, mert egyelőre nem látszik, hogyan történik majd a gyakorlatban a csökkentés leosztása az egyes vállalatok között - írja a lap

Forrás: Portfolio