Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Energetikai startupok: sokan a stratégiában hibáznak

Végh Zsófia | 2017.01.02. 07:00

A sikeres startupoknak nem csupán innovatív termékekkel kell rendelkezniük, hanem ügyesen kell időzíteniük a piacra lépést,  s ki kell védeniük, hogy a nagyvállalatok bekelebezzék őket. Emellett nem árt, ha alkalmaznak egy szociológust is a termék bevezetése előtt – hiába hasznos megoldás, amit kínálnak, ha a fogyasztónak nem kell.

Ha valaki veszi a fáradtságot és rákeres arra, hányféle módon takaríthat meg energiát vállalkozása, háztartása számára, nem lesz híján ötleteknek. Csupán hulladékenergia hasznosítására több tucat (Flue Gas Recovery, DoHauw, stb.) vállalat kínál megoldást. Talál olyan rendszert, amely szerverekből nyert hővel biztosítja egy lakóépület melegvízellátásának közel kétharmadát (Stimergy), vagy olyan tetőcserépbe integrált napelemet, mely nemcsak hagyományos, sátortetős épületen használható, mert 100 kiló helyett mindössze nyolcat nyom, hanem esztétikus is (Smartroof). A testek mozgási energiáját átalakító padló alkalmazása (Energy Floors) vagy a lassú töltési idővel bíró és szennyező líthium akkumlátorokat kiváltó ultragyors töltésű karbon akkumulátor használata, melyekkel akár húsz másodperc alatt feltölthető egy elektromos busz (Nawa Technologies) pedig már házon kívül spórol energiát.

A fenti, s több száz energetikai újítás legalább a prototípusig eljut. Kereskedelmi forgalomban is tesztelték, s az őket kiötlő, ötévesnél ritkán idősebb cégek is maguk mögött tudnak néhány befektetési kört. Mégis kevés éri el a fogyasztót: kevesen élnek okos otthonban, dolgoznak okos munkakörnyezeben. 

A hiba az innovációt kínáló cégek stratégiájában van. A fogyasztók elérése és a technológia fejlődése nincsenek szinkronban, véli John Raspin, a Frost & Sullivan’s tanácsadó cég energiáért és környezetért felelős vezetője. A technológia rendelkezésre áll, ám sokáig tart, amíg eljut a fogyasztóhoz – piaci penetrációja alacsony, mondta az NRGreportnak Raspin. Az okos, kommunikáló otthon régóta elérhető, ám a legtöbb gyártó egyelőre arra keresi a választ, hogyan tudná haszonnal értékesíteni. A piacon ma inkább a plug-and-pay megoldások keresettek – olyan rendszerek, melyek más rendszerektől függetlenül, illetve azokhoz csatlakoztatva működnek. Ám ezek nem mozgatják meg kellőképp az emberek fantáziáját, s nem is fognak széleskörben elterjedni, a megtérüléshez pedig erre van szükség, mondta Raspin. A nagyok (Apple, Google, stb.) idei bejelentései alapján a következő egy-két évben komoly előrelépést látunk majd az ágazatban, sok kis vállalat ugyanis arra vár, hogy a nagyok lépjenek, tette hozzá Raspin.

Forrás: 123rf.com

Befektetői óvatosságról sem beszélhetünk, a befektetők pontosan tudják, mekkora üzleti lehetőség van az ágazatban, mondta Elena Bou, az KIC-InnoEnergy energetikai statupokat (is) támogató szervezet innovációs igazgatója. A szakember szerint a probléma a kereslettel van: sokan nem tudják, hol érhető el az adott termék, s ha igen, nem feltétlenül használnák. Hány energetikai/IT startup dolgozik szociológusokkal? – kérdezte Bou. 

A kis cégek termékei valóban nehezebben elérhetőek, a kényelem pedig máig az egyik elsődleges vásárlási szempont. Sokan ezért döntenek úgy, hogy termékeiket “belistázzák” egy ismert nagyvállalat termékei mellé. A technológiai újításokkal előreukkoló kicsiknek ugyanis éppen az hiányzik leginkább, ami a nagyvállalatok legnagyobb előnye: a vevőbázis.

Ám ha egy kis cég partnerségre lép egy nagyvállalattal, annak reményében, hogy így könnyebben eljut annak többszázezres/milliós ügyfélköréhez, téved. A gyakorlatban a nagyok a know-how megszerzése után sokszor továbblépnek, további startupokkal szerződnek le, s a remélt kitörés elmarad, mondta Mohamed Anis, az Infosys technológiai cég energiaszolgáltatási üzletágának vezetője az NRGreportnak. Pénzügyi helyzetük valóban stabilizálódik, ám az, hogy mennyire sikeres  egy cég, ma nem a bevétel határozza meg, hanem az, hogy hány embert ér el termékével. Anis szerint legalább ilyen stratégiai hiba, hogy a startupok megvárják, míg egy trend elindul. Ahelyett, hogy megvárnák, hogy a nagyvállalatok az innovatív technológiával megjelenjenek a piacon, előbb kellene lépniük. 

A nagy cégek üzleti működése sem kedvez az innovációnak. Amíg az ötletből termék lesz, hosszú idő telik el, a nagyvállalatok szerkezete ugyanis túlbürokratizált. Ezért többet kellene kísérletezniük, ötleteket tesztelniük és továbbfejleszteniük, mondta a Sylvain Paineau, a Scheined Electric innovációért felelős európai igazgatója az InnoEnergy Booster energetikai-üzleti konferencián novemberben Barcelonában. Legalább ilyen fontos, hogy a vállalati hierarchiát, s a menedzsment döntési folyamatát átalkítsák, s hogy közelebb kerüljenek a fogyasztókhoz, tette hozzá. 

Vállalatmérettől függetlenül a cégek mellett szól, hogy az emberek egyre több és egyre hatékonyabb módon működő készüléket, rendszert használnak majd. Az okos irodák, otthonok mindenképp elterjednek. Amíg az őket kínáló cégek marketingstratégiájukat finomítják, a terjedést az egyszerű mohóság segíti: ami ma csak néhánynak van, az előbb-utóbb mindenkinek kell majd, mondta lapunknak Tomas Kaberger, a Vattenfall svéd állami közműcég igazgatósági tagja.

  Végh Zsófia
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.