NRGreport
Menü

Politico: zöld utat kaphat Paks II.

A felmerült aggályok ellenére várhatóan hamarosan jóváhagyja az Európai Bizottság a paksi atomerőmű-bővítési beruházást - írta kedden a Politico című brüsszeli hírportál, a Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos előtt álló legfontosabb ügyeket részletező összeállításában.

A cikkben hangsúlyozták: Brüsszel végül valószínűleg engedélyezni fogja a Paks II. beruházást, annak ellenére, hogy aggályok merültek fel a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernnel kötött szerződés kapcsán, amelyek szerint az ellentétes az EU energiapolitikai irányelveivel, illetve a közbeszerzésekre és a tiltott állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályokkal.

"Orbán Viktor populista magyar kormányfő 2010-es megválasztása óta arcátlanul újraírta az ország alkotmányos szabályait, dacolva a jogállamiság aláásásáról szóló brüsszeli figyelmeztetésekkel" - írta a Politico.

Az Európai Bizottság nemrég váratlanul lezárta a paksi bővítéssel kapcsolatban a közbeszerzések ügyében indított kötelezettségszegési eljárást, és sokak szerint hamarosan a beruházás finanszírozásának ügyében indított brüsszeli vizsgálat is lezárulhat, és ezzel hivatalosan is zöld utat kaphat a projekt az Európai Uniótól.

Forrás: MTI