NRGreport
Menü

Jaime Rodriguez: az elektromos autózás nem számolja fel a telekocsizást

Fenntarthatóság | Végh Zsófia | 2017-01-04 08:00

Bár a Blablacar használók elsősorban üzemanyag-megtakarítási szándékkal osztják meg autóikat másokkal, egyúttal a környezetet is védik, mondta az NRGreportnak a cég spanyolországi és portugáliai country managere. Jaime Rodriguez úgy véli, az elektromos autózás nem jelent fenyegetést a telekocsizásra a jövőben sem, hiszen az autózás költségeit nem pusztán az üzemanyagra kiadott összegek jelentik. Interjú.​

Mekkora szerepet kap a környezettudatosság a cég politikájában?

Jaime Rodriguez

Jaime Rodríguez de Santiago-Concha a Blablacar Country Managere Spanyolországban és Portugáliában.  A technológia iránt gyermekkora óta lelkesedő Rodriguez karrierjét érdeklődési körének megfelelően alakította. A Madridi Politechnikai Egyetemen szerzett távközlésből diplomát, ahol a technológia oktatásban történő alkalmazását kutatta. Ezután egy a távközlési iparág számára big data szolgáltatást nyújtó startuphoz került, majd megalapította saját felhasználói tartalmakkal foglalkozó cégét.  2013-tól a Blablacar spanyol piacának marketing menedzsere, 2014-től country manager.

A telekocsi rendszernek köszönhetően az emberek sokkal jobban kihasználják autóikat, melynek eredményeképpen a károsanyag-kibocsátás is csökken. Becslések szerint a Blablacar tevékenységének köszönhetően tavaly körülbelül egymillió tonnával kevesebb szén-dioxid jutott a légkörbe világszinten. Belépésüktől kezdve rendszeres időközönként vizsgáljuk a tagok visszajelzéseit. Nem ez a fő mozgatórugó: amikor csatlakoznak, mindössze tíz százalékuk jelöli a környezettudatosságot, mint elsődleges indokot. Egy évvel később azonban már ötven százalékuk nyilatkozik úgy, hogy a környezeti szempontok motiválják. Egyértelműen változnak szokásaik/prioritásaik – s valahányszor egyedül utaznak, tisztában vannak vele, mennyire nem hatékony így utazni.

Az említett egymillió tonna szén-dioxid kibocsátást összehasonlították más, például egy hagyományos taxitársaság adataival?

Ilyen mélységekig nem jutottunk: az érték egy, a francia kormány által végzett tanulmány eredménye volt. A Blablacar tevékenységének köszönhetően bekerült az ország energiahatékonysági tervébe, amit a kormány a 2c2c-ra zöld célok eléréséért dolgozott ki. A White Certificate Scheme részeként elemezték működésünket és erre a következtetésre jutottak.

Az eredmény nemcsak az aktuálisan „megspórolt” szén-dioxid kibocsátás szempontjából érdekes. Hat a tagok szokásaira is, akik ma már nemcsak hosszútávokon osztják meg autójukat másokkal, hanem a munkahelyre történő ingázáskor is. Így tovább csökken a kibocsátás mértéke.

Háttér

A Blablacar a világ vezető telekocsi platformja, mely lehetővé teszi, hogy a közép- és hosszabb távokon egyedül utazók, ingázók üres üléseiket az azonos irányba utazóknak felajánlják, akikkel a benzinköltséget megosztva tudják fuvarköltségeiket csökkenteni. A Blablacar közösség 35 millió tagból áll, a cég 22 országban van jelen – főként Európában, emellett Indiában, Brazíliában és Mexikóban.

Nem terveznek egy ilyesfajta összehasonlítást?

Nem a taxi-, a busz- vagy vasúttársaságokkal versenyzünk. A fő versenytársunk a személyautó. Európában átlagosan 1,7 utas utazik egy autóban, platformunkon 2,8 – közel a duplája. Csupán ezzel jelentősen csökken a kibocsátás, konkrét adatokkal azonban nem rendelkezünk.

Megcélozzák a céges flottákat vagy bármilyen más flottát?

A cég indulásakor cégeknek is ajánlotta szolgáltatását, hogy s dolgozók ily módon jussanak el munkahelyükre. Ám ez a megoldást nem volt olyan mértékben skálázható, mint a jelenleg használt modellünk. Ettől függetlenül folyamatosan vizsgáljuk annak a lehetőségét, bár ma még főként az aktuális rendszer fejlesztésére fektetjük a hagsúlyt.

Jaime Rodríguez de Santiago-Concha​

Vizsgálta-e a cég a platformon használt autókat kibocsátás, energiahatékonyság szempontjából?

Különösen Franciaországban vagy Spanyolországban, ahol a szolgáltatás mára széles körben elterjedt, de másutt is, a forgalomban lévő autók összetétele tükröződik a Blablacar platformján is. Mindenféle típusú és kibocsátású autó megtalálható a rendszerben. Sokszor megkérdik, hogy marad a cég majd talpon, amikor elektromos autók lepik el az utakat? Az emberek nem hagynak fel a telekocsizással akkor sem, ha elektromos autót vezetnek. A platform nagy előnye, hogy lehetővé teszi az autózás költségeinek csökkentését, legyen szó üzemanyagról, amortizációról, fenntartásról, stb. Az ötszemélyes autókat eredetileg családoknak tervezték, ám gyorsan egyszemélyes szállítóeszközzé váltak. Mi segítünk visszafordítani ezt a trendet, és újra hatékonyan használni az autókat.

Szerepel-e stratégiai céljaik között az elektromobilitás? Terveznek-e bármilyen üzleti, állami szintű megállapodást, ami ebbe az irányba mutat?

Ahogy említettem, mára tevékenységünk a 2020-as francia energiahatékonysági célok/tervek része. Remélem, hogy hasonló megállapodásra kerül sor előbb-utóbb például Spanyolországban. Középtávon főként globális terjeszkedésre összpontosítunk. Érdekes tendenciának vagyunk tanúi Indiában: míg Európában főként takarékossági szempontok vezérlik a platform használóit, Indiában a tömegközlekedést alternatívájaként tekintenek rá. A vonatok túlzsúfoltak, emiatt az emberek nehezen jutnak el úti céljukhoz. Ez más országokra is igaz, ezért (is) fókuszálunk a terjeszkedésre – az elkövetkező években elsősorban Ázsiában és Dél-Amerikában.

Végh Zsófia | Forrás: NRGreport