NRGreport
Menü

Dollármillióktól esik el az új amerikai külügyminiszter

Rex Tillerson külügyminiszteri kinevezése esetén minden kapcsolatot megszakít cégével az Exxon Mobillal. A politikai pozíció brutális fizetéscsökkentéssel is jár. 

Az Exxon Mobil és eddigi vezetője, Rex Tillerson megállapodtak abban, hogy az összeférhetetlenségi követelmények miatt minden kapcsolatot megszakítanak egymással, legalább is arra az időre, amíg kiderül, Tillersont kinevezik-e külügyminiszternek. 

Tillersont december közepén nevezte meg Donald Trump, megválasztott amerikai elnök a külügyminiszteri poszt legfőbb várományosaként. Az olajvezér ugyanakkor kemény menetre számíthat a kinevezés előtt, mivel mind a demokrata, mind a republikánus törvényhozók erős kritikát fogalmaztak meg a jelölttel kapcsolatban. A legfőbb kifogás Tillerson ellen az, hogy kinevezésével vélhetően szorosabbá válna az amerikai-orosz viszony, amit nem mindenki nézne jó szemmel. Az Exxon vezetőjeként Tillersonnak szoros kapcsolata volt Oroszországgal és ahogy arról korábban az NRGreport is beszámolt, cége az ő segítségével jutott olajban gazdag területekhez az orosz vizeken. 

Trump bejelentése után egy nappal egyébként az Exxon Mobil is sietett bejelenteni, hogy Tillerson amúgy is nyugdíjba vonulását fontolgatta. A kapcsolatok teljes megszüntetése azt is jelenti, hogy a volt cégvezetőnek a következő 10 évben járó, mintegy 2 millió részvény egy független alaphoz kerül és az osztalékokat sem kapja meg Tillerson. A leendő külügyminiszter ezen kívül lemond, mintegy 4,1 millió dolláros bónuszról és egyéb juttatásokról is.  Tillerson ígéretet tett arra is, hogy megválik attól a mintegy 600 ezer részvényétől, amit jelenleg birtokol az Exxon Mobilban. 

A CNN szerint kinevezése esetén jelentősen csökkenne Tillerson fizetése is. 2006-os vezérigazgatói kinevezése óta a cégvezér több mint 240 millió dollárt vett fel különböző juttatások címén az Exxontól. Egyedük 2016-ban 24,3 millió dollárt keresett. Ezzel szemben külügyminiszteri fizetése évi 203 700 dollár lesz - írja az Oilprice.com.

Forrás: Oilprice.com, NRGreport

NR címlapCímlap

Még több cikk »