Trading

Inflációs meglepetéseket hozhat az olajár Kelet-Európában

NRGreport | 2017.01.05. 16:28

Londoni pénzügyi elemzők szerint a jelenleg vártnál valószínűleg magasabb lesz az infláció az idén a közép-európai EU-gazdaságokban, köztük Magyarországon, de mivel a felhajtóerőt jórészt a maginflációs körön kívüli összetevők adják, ez az idén még nem feltétlenül vezet monetáris szigorításhoz ezekben a gazdaságokban.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzői csütörtökön ismertetett, felülvizsgált előrejelzésükben azt valószínűsítették, hogy mindenekelőtt az élelmiszerek és – a dollár erősödése miatt – az olaj okoz majd felfelé ható inflációs meglepetéseket a térségben.

Ennek alapján a ház az idei magyarországi, csehországi és lengyelországi éves átlagos inflációra szóló prognózisait 0,2-0,4 százalékponttal emelte. A cég londoni elemzői a legkisebb mértékben az idei magyar inflációs előrejelzésüket növelték, 0,2 százalékponttal 2,6 százalékra, mivel ez a prognózisuk eddig is meghaladta a 2 százalékos elemzői konszenzust.

  NRGreport
Címkék
#dollár   #infláció   #olajár  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.