Trading

Ráér még Szaúd-Arábia a fejőstehén eladásával

NRGreport | 2017.01.05. 12:14

2016 egyik legnagyobb olajipari híre az volt, hogy Szaúd-Arábia bejelentette: egy nyilvános részvénykibocsátás keretében értékesíti az aranytojást tojó tyúknak számító állami olajvállalat, az Aramco 5 százalékát. Az emelkedő olajárak miatt azonban lehet, hogy mégsem lesz annyira sürgős a dolog. 

Eredetileg 2018-ra tervezte Szaúd-Arábia az állami olajcég, az Aramco 5 százalékos részének eladását egy nyilvános részvénykibocsátás keretében, amelynek értéke elérheti a 2 billió dollárt, ezzel a valaha volt legnagyobb ilyen tőzsdei ügylet lenne. A rijádi vezetés a részvényeladásból származó bevételt arra használná fel, hogy a szaúdi gazdaságot fokozatosan függetlenítse az olajtól. Ezt és a nagyszabású gazdaságátalakítási tervét tavaly hozta nyilvánosságra az olajügyeket is felügyelő helyettes koronaherceg, Mohamed bin Szalman

Az idei év elején azonban – köszönhetően elsősorban az OPEC termeléscsökkentési megállapodásának – tartósan 50 dollár fölött van az olajár, szemben a tavaly januári 30 dolláros szinttel, így a szaúdi döntéshozóknak most nem annyira sürgős az értékesítés, mint volt 2016 elején, amikor döntés született róla. 

Szaúd-Arábia arra számít, hogy az idei évben ugrásszerűen megnőnek az olaj kitermeléséből és exportjából származó bevételei 2016-hoz képest. Ezért, valamint Donald Trump megválasztása miatt is változhat az eredeti terv és elképzelhető, hogy a kibocsátást mégsem a New York-i értéktőzsdén ejtik majd meg. 

Az Aramco 5 százalékának az eladása azt is jelentené, hogy a szaúdiaknak legalább is részben osztozniuk kellene az új tulajdonosokkal a várhatóan emelkedő olajbevételeken. A kibocsátás azt is megkövetelné, hogy nyilvánossá kellene tenni a szaúdi olajkitermelésre vonatkozó adatokat, ami pedig a monarchia talán legféltettebben őrzött titka. Jelenleg senki sem tudja ugyanis, hogy pontosan mekkora tartalékokkal rendelkezik az OPEC vezető tagállama és azt sem, hogy naponta mekkora mennyiségben termelnek a kútjai. 

Decemberben ugyan nyilvánosságra hoztak némi gazdasági adatot 2016-ra vonatkozóan, amelyek szerint tavaly sikerült csökkenteni a hatalmasra nőtt költségvetési hiányon 2015-höz képest, de pontos  és részletes százalékok nem ismertek. 

A nyilvános adatok szerint 2016-ban a GDP 12,3 százalékát tette ki az államadósság, az idei évre vonatkozóan pedig az összbevételek 31, az olajból származóbevétek pedig 46 százalékkal nőnek majd 2016-hoz képest – írja az Oilprice.com.  

  NRGreport
Címkék
#Saudi Aramco   #Szaúd-Arábia  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.