NRGreport
Menü

Fordulat jön az olajkutatásra fordított összegekben

Kétévnyi hanyatlás után ismét erősödés várható a globális olajkutatásban és termelésben a Barclays szerint.

A tavalyi, tavalyelőtti kétszámjegyű csökkenés után idén az olajkutatásra-termelésre hét százalékkal többet költenek globálisan - így kalkulál a Barclays pénzügyi szolgáltató. A tavalyi 38%-os visszaesést követően Észak-Amerikában idén 27%-os növekedés várható; a kutak száma átlagosan 730 körül alakul majd, év végére pedig 850-875 is lehet, derül ki a cég legfrissebb ágazati felméréséből. Globálisan a ráfordítás két százalékkal nő majd, szemben a tavalyi 18%-os csökkenéssel. Európa kivételével minden régióban növekedést vár a Barclays.

Az offshore kutatás-termelésre fordított összegek mértéke viszont tovább hanyatlik 20-25%-al, a 2016-os 34%-os visszaesést követően. Az offshore olajfúró tornyok a kutatás-termelési költségek 15%-át teszik ki - a cég szerint az év végére a jelenlegi 133-ról 120-re csökken majd ezen kutak száma. 

Egy online felmérés szerint az észak-amerikai kutatás-termeléssel foglalkozó cégek nyolcvan százaléka a szervízdíjak, főként a fúrás díjainak emelkedését várja. A megkérdezettek 59%-a úgy véli, hogy a költségcsökkenés kevesebb mint negyede struktúrális alapú, szemben a tavaly szeptemberben mért 45 százalékkal - írja az Oil&Gas Journal.