NRGreport
Menü

Az oroszoknak most besegít az irgalmatlan hideg

Az olajkitermelés kétharmadát biztosító nyugat-szibériai területeken olyan hideg van, hogy Moszkva akaratlanul is teljesíti az OPEC-megállapodásban vállaltakat. 

Oroszország napi 100 ezer hordóval csökkentette olajkitermelését az év első napjaiban, de aki azt gondolná, hogy Moszkva minden más olajtermelő országnál hamarabb sietett igazodni az OPEC-megállapodásához, az téved. A csökkenés oka a szibáriai léptékben is szokatlanul hideg tél. 

A 100 ezer hordós csökkentés nagy részét az okozta, hogy Szibériában egyes helyeken -60 Celsius fokos hőmérsékletet mértek 2017 első napjaiban - írja a Reuters olajipari forrásokra hivatkozva. 

A november 30-án a bécsi OPEC-értekezleten bejelentett termeléscsökkentési megállapodásból Oroszország fokozatosan napi 300 ezer hordóval veszi ki a részét az év első hat hónapjában. Dimitrij Preskov, a Kreml szóvivője szerdán bejelentette, hogy Oroszország megkezdte a termelés csökkentését az OPEC-megállapodáshoz igazodva. 

A nyugat-szibériai olajmezők adják a teljes orosz olajtermelés mintegy kétharmadát, de az extrém hideg időjárás miatt szinte az összes olajkúton leállt a termelés, mivel elfagytak a berendezések fém alakatrészei, ráadásul ebben a hidegben a munkások sem tudnak szabad téren dolgozni. Az időjárás miatt az új kutak nyitása is teljesen lehetetlenné válik. 

Egy olajipari mérnök a Reutersnek azt mondta, hogy általában -48 Celsius fokos hőmérséklet az a határ, ami alatt beszüntetnek mindenféle munkavégzést. 

Valerij Nyesztyerov, a moszkvai Sberbank CIB elemzője szerint egyelőre korai megállapítani, hogy az év eleji termeléscsökkentés az OPEC-megállapodáshoz való alkalmazkodás, vagy más egyéb okokra vezethető vissza, de megjegyezte, Oroszországban nem szokatlan, hogy a hideg időjárás miatt a kútfúrások és az olajbányászat is szünetel. Az elemző szerint a második negyedévben ennél jóval enyhébb lesz a csökkenés mértéke.

Oroszország korábban nem törte magát, hogy eleget tegyen az OPEC elvárásainak és szakértők szerint a mostani termeléskorlátozáshoz sem tartja majd magát teljes mértékben. Ehelyett Moszkva a szokásos tavaszi, mintegy napi 150 ezer hordós visszaesést, illetve a 2017-re tervezett növekedés visszafogását "adhatja el" termelécsökkentésnek - írja az Oilprice.com

Forrás: Oilprice.com