NRGreport
Menü

Óriás-naperőmű táplálja a Tesla akkumulátorgyárát

A Tesla döntő részben a napenergiára bízza a Nevadában működő hatalmas akkumulátorgyára energiaellátását - írja a CNBC. 

Az elektromos autók piacán piacvezető Tesla nemrég kezdte meg a termelést a Nevada államban található, óriási méretű akkumulátorgyárban. Egy, a befektetők számára készült tájékoztató szerint a cég azt tervezi, hogy a gyár energiaellátását egy 70 megaeatt teljesítményú naperőmű biztosítja majd. 

A naperőművet a gyárépület tetején helyezik majd el és a Tesla szerint az napelempark hétszer nagyobb lesz, mint a világ,  sorrendben következő, tetőre telepített erőműve. A tervek szerint a gyár nem használ majd közvetlenül fosszilis forrásból származó energiát, ehelyett a szükséges mennyiség nagy részét a tetőre helyezett napelempark biztosítja majd. A napközben megtermelt és esetleg feleslegessé váló energiát a Tesla Powerpack rendszerekben tárolják majd és egy későbbi időpontban használhatják fel. A szükséges napelemeket valószínűleg a SolarCity biztosítja majd, ami szintén Elon Musk érdekeltségébe tartozik. 

A gyár építésénél és üzemeltetésénél is arra törekedtek, hogy a teljesen elektromos alapú működés nagyobb hatékonyságot és nulla káros kibocsátást eredményezzen. Az épület fűtését/hűtését az akkumulátorgyártás során képződő melléktermékekből biztosítják majd. A gyárban egy zárt láncú vízrendszer is működik, amellyel 80 százalékkal visszaszorítható az édesvíz-felhasználás - írja a CNBC.

Forrás: CNBC