NRGreport
Menü

169 év börtön vár a Volkswagen egyik vezetőjére

A Volkswagen mostani és korábbi felsővezetőire a világban több hatóság is vadászik. Amerikában épp most tartóztattak le egy menedzsert, aki szerepelt a törvénytelenséggel gyanúsított vezetők 6-os listáján, ő akár 169 év börtönt is kaphat.

Veszélyesen élnek a Volkswagen menedzserei, 13 felsővezetőt ugyanis törvénybe ütköző cselekedetekkel vádoltak meg világszerte. Az USA-ban összesen 6 jelenlegi és korábbi Volkswagen felsővezetőt vádoltak meg, a legfrissebb hírek szerint pedig Dél-Koreában 7 menedzser került fel a törvénysértők listájára – írta a Bloomberg értesülései alapján a Portfolio.hu.

A vádolt felsővezetők listájáról Loretta Lynch beszélt egy washingtoni sajtókonferencián, akik elmondása szerint kivétel nélkül jelentős felelőséggel bíró pozíciókat töltöttek be. Egy michigani bíróság épp szerdán vádolta meg bűnösséggel Heinz-Jakob Neussert, Richard Dorenkamp-ot, Bernd Gottweist és még két másik menedzsert.

Heinz-Jakob Neusser 2013 júliusa és 2015 szeptembere között a Volkswagen fejlesztési vezetője, és egyúttal igazgatósági tag is volt. Richard Dorenkamp 2003-tól 2013 decemberéig a Volkswagen motorok fejlesztéséért felelős felsővezető volt. Bernd Gottweis pedig 2007-től 2014 októberig a termékbiztonságért és minőségbiztosításért felelt. A menedzserek szinte kivétel nélkül Németországban tartózkodnak.

Aki az USA-ba látogat, az komoly kockázatokat vállal, a legfrissebb hír, hogy a gyanúsított 6 menedzser között szereplő korábbi Volkswagen-menedzser, Oliver Schmidt-et amerikai látogatása során letartóztatták, és nem engedik, hogy szabadlábon védekezzen, mivel nagy a szökés veszélye. Az amerikai kormány tájékoztatása szerint Schmidt 169 év börtönt is kaphat.

Azok a felsővezetők, akik jelenleg is Németországban tartózkodnak, szintén nem lehetnek nyugodtak, annak ellenére, hogy Németország EU-n kívüli országnak nem ad ki személyeket. Az USA azonban nemzetközi elfogatóparancsot adhat ki ellenük, ami végrehajtható, ha elhagyják Németországot.

 

Forrás: Portfolio.hu

NR címlapCímlap

Nincs esély a globális klímaszolidaritásra?

Fenntarthatóság Willem H. Buiter, a Citigroup volt vezető közgazdásza, a Columbia Egyetem vendég-professzora, Copyright: Project Syndicate, 2020 | 2020-02-21 05:57
Nincs esély a globális klímaszolidaritásra?

bővebben »

A Tesla titka 2.

A Tesla titka 2.
Vállalatok Szabó Dávid, a Hold Alapkezelő portfóliómenedzsere2020-02-20 05:59

bővebben »

Még több cikk »