Trading

Rekordmagasságokban az áram ára

NRGreport | 2017.01.17. 11:54

Évtizedes rekordokat döntöttek meg az elmúlt napokban az európai piaci villamosenergia-árak, miközben a rendkívül hideg időjárás miatt csúcsra járatott atomerőművekből több nem működik és az energiaszektor sztrájkokkal küzd.

A német és belga árak 2008 óta most a legmagasabbak, míg a francia áram értéke hat hete nem volt ilyen magas az azonnali piacon – írta a Bloomberg adatai alapján a Vg.hu. Egy megawattóra ára Németországban 90,5 euróba, míg Belgiumban 110 euróba kerül. Az áram ára hétfőn 40 százalékkal volt magasabb, mint az elmúlt két hétben, mielőtt a sarkvidéki hideg betört a kontinensre. A román piacon tegnap hajnalban 49 eurót kértek a megawattért, miközben Magyarországon 44 euróba, Csehországban és Szlovákiában pedig 38 euróba került ugyanennyi villamos energia.

Tény, hogy Nyugat-Európában harminc éve nem volt a mostanihoz hasonló hideg. A folyók alacsony vízszintje miatt alig termelnek a vízerőművek, Franciaországban például 1959 óta nem volt a tavaly decemberihez hasonló szárazság, és gyakoriak az atomreaktorok hosszú ideg tartó kiesései. Ilyen körülmények között rekordszinthez közelít a franciák áramigénye, és energiafelhasználásukat minden bizonnyal korlátozni fogja az EDF és a Uniper erőműveinél meghirdetett hétfői sztrájk is. A francia helyzetet súlyosbítja, hogy a biztonsági ellenőrzések késlekedése miatt az EDF 58 atomerőművéből hat nem működik. Ezek újbóli üzembe helyezése két hét múlva várható. A román kormány közben vészforgatókönyvet dolgozott ki a lakosság villamos energiával való ellátására – írja az Economica.net hírportál. „Amennyiben a fagyok miatt veszélybe kerülne az állampolgárok biztonsága, első lépésként betiltjuk az exportot, és belföldön osztjuk szét a kivitelre szánt áramot” – jelentette ki hétfőn a Romania televíziónak Sorin Grindeanu miniszterelnök.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.