NRGreport
Menü

Új egyensúlyi helyzeteket keres az árupiac

A Bloomberg árupiaci indexe hat év óta először mutatott nyereséget 2016-ban, köszönhetően elsősorban az ipari fémek és az energiahordozók teljesítményének. Ahhoz, hogy ez a teljesítmény 2017-ben is megismétlődjön, több akadályt is le kell győzni.

Donald Trump január 20-án foglalja el az USA elnöki posztját, és a piac árgus szemekkel figyeli minden lépését, amelyet az Egyesült Államok gazdaságának növekedése érdekében tesz. Bár Trump sikeres lehet a növekedési politika prezentálásában, a kereskedelmi háború kockázata – különösen Kínával – árthat a nemzetközi növekedésnek és az árupiaci keresletnek – írta elemzésében Ole Hansen, a Saxo Bank szakértője.

Az árupiaci kereslet kilátásainak taglalásakor Kína szokás szerint kiemelt figyelmet kap. A környezetszennyezés elleni küzdelem, amely decemberben már szinte kilátástalannak tűnt Kína északi részén, a devizákkal és a likviditással kapcsolatos félelmekkel együtt visszafoghatja a növekedést, így a kereslet növekedését is, különösen az ipari fémek esetében.

Az energiaszektorban több fő hatásra kell figyelni, Hansen szerint. Az USA-beli földgázpiacot az ottani tél keménysége és az ebből eredő gázigény határozza meg. Az olajpiac eközben arra fókuszál, hogy az Opec-en belüli és a szervezeten kívüli termelők képesek-e betartani az ígért termeléscsökkentést. Az Opec korábban nem igazán tartotta magát a saját termelési célkitűzésekhez sem, ráadásul Líbia és Nigéria növelheti a termelést, valamint az észak-amerikai palaolaj-termelőknek az esetleg növekedő olajárakra adott válaszával is számolni kell. Ez akár már az első negyedévben megtörténhet, ami megnöveli a decemberben felhalmozott rekord méretű long pozíciók likvidálásának esélyét. A Saxo Bank azonban arra számít, hogy a termelők csökkentik a kitermelést, még ha nem is a megállapodás szerinti mennyiséggel.

A piacon kívüli fejlemények is több-kevesebb szerepet kapnak az olajár alakulásában. Donald Trump megnyerte az USA elnökválasztását azzal, hogy adócsökkentéseket és több infrastrukturális beruházást ígért a gazdaság fellendítésére. Ezek az ígéretek eddig erősítették a dollárt és növelték a kötvényhozamokat, ahogy megváltozott az USA inflációs kockázatának beárazása. A protekcionizmus, az erősebb dollár és a finanszírozás növekedő költségeinek kockázata azonban gondot okozhat egyes fejlődő piacoknak, ezáltal negatívan befolyásolják az olaj iránti keresletet, de ezzel ellentétes hatású lehet az Iránnal szembeni szankciók megújításának kockázata.

2016 végén az ipari fémek jelentették az árupiac növekedésének motorját, a jelentős kínai kereslet hatására és Trump győzelme után az amerikai növekedési várakozásoknak köszönhetően. A réz, miután több mint egy évig oldalirányban mozgott, közel 15%-kal emelkedett novemberben és decemberben. Trump megválasztása és az infrastrukturális beruházások nagymértékű fellendítésére tett ígérete jelentősen megnövelte a spekulatív határidős pozíciókat a new yorki, a londoni és a shanghaji tőzsdéken.

Ami a fundamentális tényezőket illeti, az előttünk álló évben a kínálat növekedése valószínűleg gyenge marad, ami támaszt jelent a réz árának mindaddig, amíg Kína képes fenntartani a réz iránti jelentős keresletét. Ez azonban megkérdőjelezhető lehet, miután Kína tavaly decemberben hajlandóságot mutatott arra, hogy pénzügyeinek kontrollálása érdekében megengedje a gyengébb növekedést, mutatott rá a szakértő.

Forrás: NRGreport