Trading

Beiktatják Donald Trumpot

NRGreport | 2017.01.20. 16:13

Templomi szertartásssal kezdődött Donald Trump beiktatásának programja helyi idő szerint péntek reggel. A 45. amerikai elnök beiktatását árgus szemekkel figyeli a világ.

A szertatás után a megválasztott elnök és felesége a Fehér Házba ment, ahol a távozó elnök, Barack Obama és felesége a hagyományokhoz hűen közös teázáson fogadta őket. Barack Obama pénteken reggel Twitter-üzenetben búcsúzott, és bejelentette egy – nevét viselő – alapítvány életre hívását. "Nagy megtiszteltetést jelentett számomra, hogy szolgálhattam. Önök jobb emberré tettek engem" – írta a távozó elnök.

Az amerikai média élőben közvetíti a beiktatás napjának történéseit, a nyomtatott lapok internetes kiadásain szintén azonnal követhetőek az események.

"Kezdődik a Trump-korszk" – írta címlapján a Politico. A The Washington Post is új korszak kezdetéről írt, a The New York Times Donald Trump "figyelemre méltó hatalomra emelkedését" emelte ki, azt hagsúlyozva, hogy Donald Trump egy megosztott ország irányítását veszi át. "A 45. elnök beiktatása évtizedes politikai lázadás csúcspontja" – írtaThe Wall Street Journal.

Donald Trump pontban déli tizenkettőkor tesz esküt, majd mondja el beiktatási beszédét. Szóvivője, Sean Spicer szóvivő csütörtöki közlés szerint az Egyesült Államok 45. elnöke rövid beszédet mond majd és nem politikai programot hirdet, hanem víziót osztja meg hazája jövőjéről.

A programot árgus szemekkel figyeli majd a világ, hiszen rengeteg olyan ügy van, amelyben komoly változások jöhetnek. Ilyen például az autógyártás kérdése is. A megválasztott elnök korábban büntetővámmal fenyegette a Toyotát, ha Mexikóban merne gyárat építeni. Donald Trump a General Motors és a Ford után a japán autógyártóval kötözködött egy kicsit a Twitteren. Azt írta, hogy ha a cég Mexikóban építene új gyárat, akkor vámmal bünteti majd a céget. Egészen pontosan határmenti adót írt, de nyilván valami ilyesmire gondolhatott.

Trump korábban azzal fenyegetőzött, hogy 35 százalékos büntetővámot fizettet azokkal a német autógyártókkal, amelyek az Egyesült Államok helyett Mexikóban építenek gyárakat és onnan exportálják autóikat az amerikai piacra. Erre a német politikai vezetés kemény választ is megfogalmazott.

Fontos kérdés lehet ezen kívül a klímaegyezmény ügye is. Barack Obama távozó elnök figyelmeztette Donald Trump megválasztott elnököt arra, hogy kárt okozna az amerikai érdekeknek, ha Washington kivonulna a párizsi klímaegyezményből. Obama leendő utódát az egyezmény támogatására szólította fel. Donald Trump megválasztott elnök a választási kampányban még egyértelműen a párizsi klímaegyezmény felmondása mellett foglalt állást, de megválasztása után már finomított álláspontján.

Izgalmas pont továbbá a kínai kereskedelemmel kapcsolatos álláspont, makrogazdasági, de hatásai miatt árupiaci szempontból is.2016 végén az ipari fémek jelentették az árupiac növekedésének motorját, a jelentős kínai kereslet hatására és Trump győzelme után az amerikai növekedési várakozásoknak köszönhetően. A réz, miután több mint egy évig oldalirányban mozgott, közel 15%-kal emelkedett novemberben és decemberben. Trump megválasztása és az infrastrukturális beruházások nagymértékű fellendítésére tett ígérete jelentősen megnövelte a spekulatív határidős pozíciókat a new yorki, a londoni és a shanghaji tőzsdéken.

Bár Trump sikeres lehet a növekedési politika prezentálásában, a kereskedelmi háború kockázata – különösen Kínával – árthat a nemzetközi növekedésnek és az árupiaci keresletnek – írta elemzésében Ole Hansen, a Saxo Bank szakértője.

A modern USA egyik anakronisztikus konfliktusa végére is pont kerülhet a pénteken hivatalba lépő amerikai elnök, Donald Trump segítségével. Az évek óta húzódó Dakota Access olajvezeték körüli ügyekben a kivitelező cég, az Energy Transfer Partners máris szembetalálhatja magát a következő olajvezeték-botránnyal.

A konfliktus a sziú indiánok egyik törzse, a Standing Rock vezetésével robbant ki leglátványosabb formában és hetekig tartó erőszakos tüntetések követték egymást, amelyekhez környezetvédők is csatlakoztak. A vezeték az indiánok szent helyei közelében húzódik, ráadásul a természetes vízellátást is veszélyezteti. Trump korábban közölte, hogy megválasztása esetén az Army Corps of Engineers nevű szövetségi ügynökség az ő ellenőrzése mellett gyorsan jóváhagyja a vezeték megépítését.

  NRGreport
Címkék
#Donald Trump   #Egyesült Államok   #USA  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.