NRGreport
Menü

Újabb fordulat jöhet az olajpiacon

Trading | Végh Zsófia | 2017-01-23 08:00

Módosította globális olajtermelésre vonatkozó előrejelzését a Nemzetközi Energiaügynökség, amely a globális kereslet mérséklődését vetíti előre az idei évre. A kínálati oldalon viszont erősödés várható, elsősorban az amerikai palaolajtermelők tevékenységének köszönhetően.

Legfrissebb, január 19-én publikált jelentésében a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) módosította 2016-os globális olajkeresletre vonatkozó becslését: a szervezet a növekedés mértéket 1,5 millió hordó/nap mennyiségre igazította elsősorban az Európában erősödő –főként LPG és dízel – keresletnek köszönhetően. Kilenc év folyamatos visszaesést illetve stagnálást követően Európában az elmúlt két évben nőtt a kereslet, írja a szervezet.

Ugyanakkor a szervezet az idei évre globálisan a kereslet mérséklődését jelzi előre, napi 1,3 millió hordós kereslettel kalkulál világszinten, ami valamivel meghaladja az évszázados 1,2 millió hordó/nap átlagot. Az előrejelzés okai között említik a dollár lehetséges erősödését, valamint az idén várhatóan magasabb olajárak miatti magasabb termékárakat. A nem-OPEC országok esetében 55 dollár körül stabilizálódott a Brent olaj ára december közepe óta, az IEA adatai szerint.  Az egyezmény eredményeképpen növekvő árak lehetősége a magasabb termelési költséggel dolgozó termelők számára lehet jó hír.

Nagy árváltozás sem kizárt

A napi százezer hordós igazítás nem jelentős, ugyanakkor az olajiparban a keresleti és a kínálati görbe is olyan éles, hogy egy kis módosítás nagymértékben tudja az árat változtatni, mondta az NRGreportnak Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője.

Érdekesebb a kínálati oldal, ahol az erősödő olajárak mellett komoly mértékben növekszik a palaolaj-kutak száma, mondta a szakértő. A magas árak és az OPEC megegyezés jelentős mértékben felizzította az Észak-Amerikai palaolajtermelés piacát, erre a jelentés is rávilágít. A 2016 novemberéig az üzembe helyezett kutak száma május óta folyamatosan nőtt. Előzetes adatok alapján decemberben helyezték a legtöbb kutat üzembe 2014 áprilisa óta, írja az IEA. Ám nem csupán a kutak száma nő, a kitermelt olaj mennyisége is igen jelentős mértékben emelkedik, ami főként technológia hatékonyságának tudható be. Az IEA szerint a nagyobb kitermelt mennyiség egyaránt lehet a rövidebb fúrási idő és/vagy az egy kútból nyert nagyobb mennyiség eredménye. Az IEA 2017-re 170 ezer hordó/nap palaolaj növekedést vár, a tavalyi közel 300 ezer hordó/nap után.

Ezen cégek működése finanszírozás függvénye: ha sikerül szerezniük, beindítják repesztési és fúrási tevékenységüket – ennek lehetünk most tanúi. Az OPEC megegyezés ugyanis stabil 50 dolláros támaszt adott a piacnak, aminek következtében ezek a termelők ismét fedezni tudták a jövőbeli olajtermelésüket, monda Pletser, aki szerint május óta durván hatvan százalékkal nőtt az amerikai kutak száma. Az egy kútból kitermelhető mennyiség megduplázódott az elmúlt három évben, ami összefügg azzal is, hogy a szolgáltatók is csökkentették költségeiket. Ha beindul a termelés, ez valamivel nőhet, mert a nagy szolgáltató cégek marzsa most igencsak alacsony.

Beindulhat megint a palaolaj termelése

A piaci vélekedés szerint az Amerikai Energiaügynökség (EIA) adatait is meghaladó mértékben nőhet a termelés az Egyesült Államokban az aktuális árak hatására. Az amerikai palaolaj termelők hatékonysága, romokba döntheti az OPEC álmait, mondta Pletser. A szakember szerint nem kizárt egy, a 2014-eshez hasonló második hullám sem. “Bőven van olaj az USA-ban, nemcsak a Permiában, hanem a Bakken, az Eagle Ford, s további mezőkön is. A kérdés a kitermelési költség, ami rendkívüli mértékben csökkent.” Míg 2013-ban 60-80 dolláros átlaggal termeltek ki, a Permián ma már 30 dolláros kutak is vannak. Lehet, hogy visszatérünk a harmincas évekhez, amikor az Egyesült Államok látta el az egész világ, mondta. A szakértő szerint az új egyensúly 50-60 dollár körül alakul – ezen az áron a palaolaj már megéri termelőknek. Hasonlóképp ahhoz az időszakhoz (2010-2014), amikor 100 dollár körül mozgott az olaj ára, s napi egymillió hordóval növelték az amerikaik az olajtermelést: vagyis képesek voltak a világ olajtermelést kielégíteni. Az OPEC kénytelen lesz alkalmazkodni – bár egyenlőre 80 dolláros olajár környékén van a költségvetési egyensúly például Szaúd-Arábiában, ami hosszú távon semmiképp sem fenntartható Pletser szerint.

Az erősödő amerikai kínálat jelentős részét a hazai piac fogja felvenni, véli Kovács Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője, aki szerint kereslet élénkülés legfeljebb az USA-ban alakulhat ki. „Itt  azonban minimálisan, de érezhetően emelkedett az üzemanyag ára, ami végfelhasználói oldalon valamivel visszanyomta az érdeklődést. Ha ez tovább emelkedik, előfordulhat, hogy a kereslet az országon belül is mérséklődik.”

Fokozódó bizonytalanság

Az amerikai piacról származó többlettermelés alááshatja a globális piaci egyensúlyt, véli Kovács. A szakember szerint a bizonytalanságot fokozza az OPEC kitermelés korlátozásának tényleges hatása. Sok a kérdőjel Trump várható energiapolitikája körül is, melyek jelentős része érinti az ágazatot (pl. a Keystone vezeték építése). „Erre erősített rá az amerikai energiaügyi minisztérium jelentése, melyben napi 8,78 millió hordóról napi 9 millió hordóra emelték 2017 olajkitermelési várakozásukat. Amennyiben ez fenntartható lesz idén, úgy az USA kibocsátása a 2016-os 8,89 millió hordóról tovább bővülhet. A kormányzati jelentés 2018-ra már napi 9,3 millió hordós termeléssel számol”, mondta Kovács.

Az OPEC-tagságon kívüli Brazília és Kanada termelése szintén erősödhet, a két ország együttes  kitermelése 415 ezer hordót tehet ki naponta, számol a Nemzetközi Energiaügynökség. Ez összefügg azzal, hogy a hagyományos (nem pala) olajtermelőknek is sikerült javítaniuk hatékonyságukon. Jó példa erre a BP Mexikói-öbölben tervezett projektje, a Mad Dog, melynek fejlesztési költsége három éve még 20 milliárd dollár körül alakult, mára azonban sikerült lefaragni kilenc milliárd dollárra. Brazília hatalmas off-shore lelőhelyein, bár nem olcsó a termelés, a nagy kitermelhető mennyiség köszönhetően a termelés élettartamára visszaosztott költségek alacsonyak, 50-60 dolláros szinten a Petrobas várhatóan meg fogja építeni, mondta Pletser.

Kínában és Kolumbiában a tavaly tapasztalt jelentős visszaesés várhatóan enyhül idén. A nem OPEC országok együttes termelése napi 380 ezer hordóval emelkedik majd, s ebbe a szervezet már belekalkulálta az egyezmény nyomán a korlátozás miatti termeléskiesést is. A mennyiség a két, az egyezmény hatálya alól kivont ország, Nigéria és Líbia termelése miatt viszont nőhet. A szaúdi olajminiszter a hét elején emlékeztett, nem valószínű, hogy  a termeléskorlátozás a hat hónapot meghaladja majd. Kijelentésével arra utalt, hogyha 0,7 millió hordó/nap mértékkel haladhatja meg a kereslet a kínálatot, ha az OPEC betartja az ígéreteit, akkor a piac szűkül és az árak stabilizálódnak.” Ám nem olyan mértékben, hogy a magas termelési költségű termelők között egy (újabb) boomot idézzen elő.

A jelentés publikálásakor az ügynökség még nem ismerte az OPEC-egyezménynek való megfelelés mértékét, ennek ellenére annak betartásával számol. A szakértők, és a piac előrejelzései ennél konzervatívabb értékekről számoltak be. A legutóbbi, 2008-as termeléskorlátozáskor nem jutottak hatvan százalék felé, ezúttal azonban optimistábbak a kilátások, mondta Pletser. A Bloomberg és a Reuters gyűjtése alapján 70 százalékos plafonról beszélhetünk, ám a nagy kérdés, hogy menni a nominális értékek reáltartalma, mondta Kovács. A kuvaiti olajminiszter a napokban 60%-os megfelelést prognosztizált, az OPEC január 22-i ülése után már pontosabban látni, hogy alakulnak a készletek.

Végh Zsófia