Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Uniós forrást nyert az ELTE szennyvíztisztító eljárás fejlesztésére

NRGreport | 2017.01.27. 08:55

Szennyvíztisztító eljárás fejleszt az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a februárban kezdődő projekt eredményeképp csökkenhet a szennyvizek károsanyag-koncentrációja, ezáltal javulhat a vízbázisok védelme – közölte az egyetem.

Az ELTE ismertette: a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által támogatott projekt összköltsége több mint 677 millió forint, amelyhez a Nemzeti Versenyképességi és Kiválósági Program 530 millió forint uniós forrást biztosított. A támogatásra pályázó konzorciumot az ELTE Környezettudományi Kooperációs Kutatóközpont vezeti, konzorciumi partnerei az Inwatech Környezetvédelmi Kft., a LightTech Lámpatechnológiai Kft. és az MTA Természettudományi Kutatóközpont.

Az egyetem felidézte, hogy környezeti veszélyt jelentő, szerves mikroszennyezőket tartalmazhatnak a kommunális szennyvizek, mivel az odakerülő gyógyszerhatóanyagok jelentős része nem távolítható el biológiai kezeléssel. A 2020-ig tartó projekt eredményeként konténeres tisztítóberendezést hoznának létre, amely segíthet a kistelepülések szennyvíztelepeiből kibocsátott, szennyvizek utókezelésében, a szerves mikroszennyezők hatékony eltávolításában, a későbbiekben pedig az ivóvizek fertőtlenítésére és további tisztítására is alkalmas lehet – áll a közleményben. Hozzátették: a berendezés olyan eljárásra – úgynevezett fotooxidációs technológiára – épül, amellyel hatékonyan távolíthatóak el a szennyvizekben visszamaradt szerves szennyeződések.

Az ELTE szerint a Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló fejlesztés hozzájárul a szennyvizeket befogadó a felszíni vizek, a vízi ökológiai rendszer és az ivóvízbázisok védelméhez.

  NRGreport
Címkék
#ELTE   #környezetvédelem   #szennyvíz   #víz  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.