NRGreport
Menü

A paksi bővítésről is tárgyalhat Putyin Pesten

A paksi atomerőmű bővítésének több fontos kérdése, így az orosz ellentételezés is szóba kerülhet csütörtökön, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapestre látogat - mondta Kiszelly Zoltán politológus az M1 aktuális csatornán.

Kiszelly Zoltán úgy fogalmazott: Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki tárgyalásán elsősorban gazdasági megállapodások lesznek a napirenden, de "elkerülhetetlenül" egyeztetnek politikai témákról is.

Felidézte: Magyarország "mindig is támogatta az európai uniós álláspontot", megszavazta az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciók meghosszabbítását. Ám változik a nagypolitikai klíma, Donald Trump amerikai elnök enyhülési folyamatot indíthat el Oroszországgal, így változhatnak vagy belátható időn belül meg is szűnhetnek a szankciók - tette hozzá.

Kiszelly Zoltán a paksi bővítéssel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy amikor a szerződést három-négy éve előkészítették és megkötötték, más volt a nemzetközi pénzügyi környezet, és szavai szerint van lehetőség arra, hogy a kamatot vagy a pénzügyi feltételeket a megváltozott környezethez igazítsák.

Kiemelte: az orosz ellentételezések kérdése is nagyon fontos, mivel Magyarország szeretett volna ezért a projektért orosz beruházásokat saját területén. Szó volt egyebek mellett arról - jegyezte meg -, hogy egy nagy orosz élelmiszerhálózat Záhony térségében nyit logisztikai központot. Azt a témát is biztosan érintik, hogy milyen orosz beruházásokat tudnak Magyarországra hozni vagy harmadik országokban hol tudnak együttműködni a két ország vállalatai - mondta a politológus.

Új fejlemény, hogy "kinyitották ezt a projektet" nyugati alvállalkozók előtt - közölte, hozzátéve, nyilván az is terítékre kerül, mit tudnak elfogadni az oroszok, hol van lehetőség arra, hogy más cégek is bekapcsolódjanak.

Kiszelly Zoltán kitért arra is, hogy ha az olajár nem emelkedik érezhetően, akár hordónként száz dollár fölé, akkor hiába enyhítenének az Oroszországra nehezedő politikai nyomáson, gazdaságilag az ország "nem fog tudni nagyobbat lépni", hiszen ötven dolláros olajárnál nem tud annyi anyagi erőt felhalmozni, hogy a hadsereg fejlesztését, a középosztály támogatását és a nemzetközi kommunikációs propagandatevékenységet "magasabb fordulatszámon" tudja folytatni.

Forrás: MTI