Vállalatok

Nehezen bírják az erőművek a nagy hideget

NRGreport | 2017.01.31. 13:22

Több meghibásodás is fellépett a nagy hideg miatt a hazai erőművekben, ezek ideiglenes kiesése az ország energiaellátásában nem okoz zavart.

Hétfőn tüzelőanyag-hiány és „ecolyukadás” miatt nem termelt a Mátrai Erőmű III-as és IV-es, lignit-biomassza tüzelésű blokkja, vasárnap pedig a szintén lignit-biomasszás I-es blokk sem, a hűtőrendszer hibája miatt. Nem működik a Dunamenti Erőmű G3-as szénhidrogén-üzemű egysége sem, a társaságtól kapott válasz szerint azért, mert a blokk gőzturbináján olyan hibák keletkeztek a rendkívüli hideg miatt, amelyeket azonnal el kellett hárítani – írta a Világgazdaság.

Pénteken a Bakonyi Erőmű egyik gázüzemű blokkjának a gázszelepe is felmondta a szolgálatot a Mavir adatai alapján. Néhány hetes kényszerpihenőn van továbbá az ország legnagyobb hatásfokú gázüzemű erőműve, a 433 megawattos gönyűi létesítmény is, amelynek – a társaság tájékoztatása szerint – megkezdődött első nagy karbantartása. Fennállása óta 2016-ban volt a legmagasabb a Gönyűi Erőmű kihasználtsága, és 2017 is jó évnek ígérkezik számára.

A felsoroltakhoz hasonló műszaki zavarok máskor is előfordulnak. A mostaniak összességében kisebb súlyúak, még a tervezett leállással együtt is, de persze az érintett erőműtársaságnak gondot okoznak. Hétfőn a Mátra munkára fogható teljesítményéből 464 megawattnyi esett ki, vasárnap – hétvégeken alacsonyabb az ország áramigénye – 100 megawattal több. A Dunamentinél a G3-as blokk kiesését pótolták a tartalékként beindított G1-es és GT2-es egységek. A Bakonyinál 58 megawattal kevesebb volt a hadra fogható kapacitás.

Viszonylag ritka, hogy minden hazai erőművi blokk egyszerre és teljes gőzzel termeljen. Működésüket pillanatnyi műszaki állapotukon túl piaci szempontok, a tervezett karbantartások és a rendszerirányító társaság utasításai is befolyásolják. A MAVIR ZRt. adatai szerint hétfőn déltájban a magyarországi áramtermelés közel felét a Paksi Atomerőmű adta (mint máskor is), a Mátra termelése reggel óta kissé emelkedett. Ez az erőmű a gázüzemű létesítményekkel, valamint a megújulókkal együtt adott kicsit több villamos energiát, mint Paks.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.