Fenntarthatóság

Szmog: a gázos autó a megoldás?

NRGreport | 2017.02.01. 09:52

A Magyar PB-Gázipari Egyesület szerint szmogriadó idején környezetkímélő és gazdaságos megoldás az autógáz használata.

Az Egyesület egyik fő célkitűzése, hogy támogassa a környezetbarát és gazdaságos autózást kínáló törekvéseket. A jelenleg kialakult légszennyezettségi helyzet javítása érdekében minél szélesebb körben szeretnénk tájékoztatni a hazai lakosságot az autógáz (LPG) előnyeiről.

Az autógáz (LPG) az egyik legkörnyezetbarátabb országosan elérhető közlekedési hajtóanyag, használatával jelentősen javulnak a károsanyag-kibocsátási mutatók. A környezetbarát technológia kulcsa, hogy az autógáz szinte teljesen kén- és korommentes, szén dioxid-kibocsátása az elégéskor közel 15 százalékkal kevesebb, mint a benzin esetében. A benzinmotoroknál mintegy 30 százalékkal csökken a nitrogén-oxid (NOx) mennyisége, és nem marad elégetlen szénhidrogén. A dízelmotorok esetében még nagyobb az LPG előnye, itt 90%-al kisebb az nitrogén-oxid kibocsátás, míg az elégetlen szénhidrogén 70%-al kevesebb a gázolajénál. Összességében benzinmotornál 50 százalékkal, dízelmotornál 80 százalékkal tisztább üzemet eredményez az autógáz (LPG) használata.

Az autógáz emellett rendkívül gazdaságos, 30-40 százalékkal gazdaságosabban üzemeltethető, mint benzines társai, kilométerenként kb. 9-10 forintot takaríthatunk meg. Az átalakítás motortípustól függő 150-260 ezer forintos költsége így már 20-22 ezer kilométer megtétele alatt megtérülhet.

 

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.