Fenntarthatóság

Kovács: bírja a telet az atomerőmű

NRGreport | 2017.02.02. 12:01

Az elmúlt évekhez képest szokatlanul nehéz téli időjárás nemcsak a közlekedést, de az energiatermelést is próbára tette hazánkban. A zord időjárási körülmények azonban nem okoznak problémát a lakosság áramellátásában, hiszen a hazai villamosenergia-termelés több mint felét biztosító Paksi Atomerőmű világszínvonalú rendelkezésre állása garantálja az ország ellátásbiztonságát.
 
Bár a hideg számos hazai áramtermelő egység számára jelentett gondot, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. működésében nem okozott fennakadásokat.
 
„Az atomerőmű teljesítményét sem a szokatlan hideg, sem a dunai jégzajlás nem befolyásolja” – közölte dr. Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója. A januári hideg beállta előtt az atomerőmű felvette a kapcsolatot a Bajai Vízügyi Igazgatósággal, amely készenlétbe helyezett két uszályt és egy jégtörő hajót. Ezek a vízi járművek gondoskodtak arról, hogy jégtorlasz ne gátolja a Paksi Atomerőmű hűtővízellátását” – hangsúlyozta a kommunikációs igazgató.
 
 Dr. Kovács Antal hozzátette: a fukusimai baleset után az Európai Unió külön hangsúlyt helyezett arra, hogy megvizsgálják, ellenállnak-e az atomerőművek a ritkán tapasztalható szélsőséges környezeti hatásoknak. A Pakson is elvégzett úgynevezett stresszteszt többek között a magas és az alacsony vízállásra, illetve a folyó jegesedésére is kitért.
 
Az atomerőmű teljesítményét az alacsonyabb hőmérsékletű hűtővíz nem csökkenti, sőt a hidegebb hűtővíz hatására a blokkok hatásfokában javulás érzékelhető, ezért azok maximális teljesítmény mellett üzemelnek. Dr. Kovács Antal szerint olyan vízszintcsökkenést sem prognosztizálnak, ami különösebb problémát okozna.
 
A Paksi Atomerőmű működése megbízhatóan szolgáltatja a teljes hazai villamosenergia-igény kielégítéséhez szükséges áram közel 40%-át. A felhasználók áramellátása stabil és folyamatos paksi termelésnek köszönhetően.
 
A Paksi Atomerőmű működése a klímavédelméhez is hozzájárul, hiszen nélküle évente 6 millió tonnával több szén-dioxid kerülne a levegőbe.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.