Fenntarthatóság   rovat támogatója a Novochem

Megszűnt a szmogriadó Budapesten

NRGreport | 2017.02.02. 07:55

Az időjárási viszonyok gyors és kedvező alakulása nyomán Tarlós István főpolgármester szerdán megszüntette a szmogriadó tájékoztatási fokozatát – közölte a Főpolgármesteri Hivatal szerdán kora este.

Közleményükben azt írták: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint Budapesten tovább folytatódik a borult, párás, alkalmanként csapadékos idő, s a csapadék hatására lassan csökken a szálló por koncentráció. Csütörtökön már számottevő csapadék már nem várható. Pénteken és szombaton a levegőminőség további javulására lehet számítani. 

A főváros közleményében Tarlós István főpolgármester ismételten köszönetet mondott a "példátlan együttműködésért azoknak, akik a rendkívüli légszennyezettségi helyzetben mérsékelték a szén-, illetve fatüzelésű berendezések használatát, valamint autóhasználatukat korlátozva a közösségi közlekedést részesítették előnyben, továbbá az ipari pontforrások, kémények azon üzemeltetőinek, akik társadalmi felelősségvállalásuk megnyilvánulásaként önkéntesen csökkentették a helyhez kötött légszennyező pontforrásaik kibocsátását".

Az elmúlt napokban ismét az ország nagy részén veszélyessé vált a levegő a magas szálló por koncentráció miatt. Szerdára viszont országszerte több településen, köztük Budapesten is jelentősen csökkent a légszennyezettség.

Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) térképén szerdán a keleti országrészben: Debrecen, Nyíregyháza, Hernádszurdok, Oszlár, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Miskolc és Putnok, valamint a nyugati határnál Szentgotthárd szerepelt a veszélyes levegő minőséget jelző piros színnel.

Emellett Szolnok, Pécs, Veszprém, Ajka, Mosonmagyaróvár, Sopron és Szombathely levegőjét minősítették egészségtelennek.

A többi települést, köztük Budapestet a kifogásolt levegőminőséget jelző zöld színnel jelölte szerdán az OKK.

A fővárosban múlt hétfőn lépett életbe a szmogriadó riasztási fokozata, ezt az átmeneti javulás után mérsékelték. Budapesten múlt péntek óta volt érvényben a szmogriadó tájékoztatási fokozata.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.