Trading

IEA: messze még a 65 dolláros olaj

NRGreport | 2017.02.03. 13:17

Az OPEC legutóbbi kitermelést visszavágó döntése ellenére nem reális azt várni, hogy az energiahordozó ára a közeljövőben ismét elérje a hordónkénti 65 dollárt a Nemzetközi Energia Ügynökség vezető iparági szakértője szerint.

Az OPEC tagjai 2016 novemberében határoztak arról, hogy 1,2 millió hordóval csökkentik napi átlagos kitermelési szintjüket azért, hogy támaszt adjanak az olajáraknak és az iparágban három egymás utáni évben is esést mutató befektetéseket. December elején több nem OPEC tagország – így például Oroszország is – beállt a kezdeményezés mögé, a kitermelés napi 600 ezer hordóval való csökkentését ígérve.

A féléves időtávra szóló OPEC megállapodás elő tesztje januárban volt. Az iparági szakértők szoros figyelemmel követik, hogy az olajexportáló országok vajon teljesítik-e kötelezettségvállalásaikat, várakozásaik szerint azonban a megállapodás 100 százalékos végrehajtása nem valószínű – írta a Portfolio.hu.

Az IEA olajipari divíziójának vezetője, Neil Atkinson CNBC-nek adott nyilatkozata szerint a 63-65 dolláros Brent árfolyam várakozások rövidtávon kissé túlságosan ambiciózusak, a jelek szerint az érintett országok januárban valóban jelentősen visszafogták kitermelésüket. A héten publikált Reuters felmérés szerint január végéig az OPEC tagok 958 ezer hordóval csökkentették kitermelésüket.

Pénteken az amerikai könnyűolaj-típus, a WTI márciusi határidőre 53,75 dollár körül mozgott, 0,2 százalékos pluszban. Az északi-tengeri Brent hordója nagyjából ugyananekkora pozitívumban, 56,73 dolláron állt.

  NRGreport
Címkék
#IEA   #olaj   #olajár   #OPEC+  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.