NRGreport
Menü

Légszennyezettség: nem segít a forgalomkorlátozás

Bár a korábban hozott járműkorlátozó intézkedések segítettek Mexikóvárosnak abban, hogy a 1992-ben az ENSZ által ráragasztott „Világ legjobban szennyezett városa” címet már ne viselje, az újabb intézkedések nem bizonyulnak kellően hatékonynak a légszennyezés megfékezésében. 

Egy 2008-as szabály szerint az autósok hetente egyszer – munkanapokon, illetve szombaton – nem használhatják járműveiket. (Hogy éppen pontosan kik, a rendszámuk utolsó számjegye határozta meg). A változtatástól a légszennyezés mértékének 15 százalékos csökkenését várták, ám egy  frissen publikált tanulmány szerint kevés kézzelfogható eredménye van a program kiterjesztésének. Az elmaradt eredmény egyik oka a szabály megszegéséből eredhet. Ahelyett, hogy tömegközlekedési eszközt használnának, a sofőrök inkább mások autójába ülnek be és kapnak fuvart. A hegyekkel körülvett városban egyébként sem könnyű a levegő minőségét javítani, s a program eredményei más, hasonló intézkedéseket alkalmazó városok kedvét is szegheti. Mexikóváros mellett Párizs, Madrid és Athén is a dízelautók betiltását ígéri, hogy a légszennyezést csökkentse. Peking, Új Delhi szintén a rendszámtábla alapján korlátozza a forgalmat, Oslo pedig 1200 dollár támogatást nyújt az elektromos autót vásárlóknak.

Ha nem sikerül mértékét visszaszorítani, a légszennyezés évente hárommillió ember halálát okozhatja a WHO szerint. A szervezet tavalyi adatai szerint a világ városlakóinak nyolcvan százaléka él olyan környezetben, ahol a levegő minőségének az ENSZ normák alatt marad, írja a Quartz.

Forrás: Quartz