NRGreport
Menü

Levél jöhet Brüsszelből atomtörvény ügyben

Az Európai Bizottság a következő napokban úgynevezett adminisztratív levelet küld a magyar hatóságoknak az atomtörvény decemberi módosításával kapcsolatban – írja a Bruxinfo jól értesült forrásokra hivatkozva. A levél kiküldése még nem jelenti a kötelezettségszegési eljárás megindítását. 

Egymástól függetlenül két forrás is megerősítette lapunknak, hogy az Európai Bizottság nagyon rövid időn belül úgynevezett adminisztratív levelet küld majd a magyar hatóságoknak az atomtörvény tavaly decemberi módosításával összefüggésben. A levelet már korábban megírták, de egy belső döntés értelmében csak a pénteki máltai informális EU-csúcs után küldik el Magyarországra. 

Az adminisztratív levél nem egyenlő a hivatalos felszólító levéllel, ami a kötelezettségszegési eljárás elindítását jelentené. Erről egyelőre nincs szó. Bár a Bizottság eredetileg a hazai nukleáris hatóság függetlensége csorbításának gyanújával vizsgálta a jogszabályt, egy nevének mellőzését kérő forrás szerint az adminisztratív levél megírásának és elküldésének a törvénymódosítás hivatalos bejelentésének elmulasztása az oka. 

Az Országgyűlés december elején szavazta meg a törvényszöveget, ami arra hatalmazza fel a kormányt, hogy saját hatáskörben, rendelet kibocsátásával egyedileg eltérjen az Országos Atomenergia Hivatal engedélyezésről szóló döntéseitől. A Bizottság Jávor Benedek magyar EP-képviselő és a Greenpeace megkeresésére szinte azonnal górcső alá vette azt, hogy a törvény összhangban áll-e az Euratom Szerződés rendelkezéseivel. 

Jávor Benedek decemberben azt nyilatkozta a BruxInfónak, hogy két okból is aggályosnak tartja ebben a formában a jogszabályt. Először is azért, mert a kormány rendeletalkotási lehetősége (tudniillik, hogy eltérhet a normális engedélyezési eljárástól) csorbítja a nukleáris hatóság függetlenségét, ami az európai nukleáris szabályozás egyik sarokkövének számít. Másodszor: a törvény meglátása szerint leszűkíti a jogorvoslat lehetőségét a civil szervezetek és mások számára, ami az OAH által a közigazgatási eljárás során kiadott engedélyek esetén biztosítva van, a kormányrendeleteknél azonban nincs.

Egyes brüsszeli megfigyelők közvetlen összefüggést vélnek felfedezni az atomtörvény módosítása és a Paks 2. beruházásra vonatkozó állami támogatási vizsgálatnál a döntés meghozatalának elhalasztása között. Brüsszelben nyílt titok, hogy a testület eredetileg december 7-én tervezte a döntést az ügyben, ám ezt végül meghatározatlan időre elhalasztották. Margrethe Vestager versenypolitikai biztos egy sajtótájékoztatón a halasztás okát firtató kérdésre nem adott egyértelmű választ, de szavaiból egyesek arra következtettek, hogy az állami támogatás jóváhagyásával kapcsolatos osztrák aggodalmak húzódhatnak meg a háttérben. 

Bécs már jelezte, hogy bírósághoz fordul (ahogy azt egyébként a brit Hinkley Point atomerőmű-beruházás állami támogatásának jóváhagyása után is tette), ha a Bizottság zöld utat ad a projektnek. Az osztrákok érvelése szerint az államilag szubvencionált villamos áram torzulásokat idézne elő a regionális árampiacon. 

Ha viszont tényleg az atomtörvény módosítása volt az oka a halasztásnak, akkor a BruxInfónak nyilatkozó források élnek a gyanúperrel, hogy az állami támogatásról sem hoz döntést addig Brüsszel, amíg a magyar fél nem állítja vissza a korábbi állapotot. 

Általános várakozások szerint az Európai Bizottság nem fogja tiltott állami támogatásnak minősíteni a paksi beruházást, és bizonyos garanciák ellenében zöld jelzést ad majd a projekt konstrukciójának. Egyesek azt is tudni vélik, hogy politikai szinten tulajdonképpen már meg is született a döntés, és legkésőbb február végére tippelik ennek formalizálását, írja a Bruxinfo.

Forrás: Bruxinfo