Fenntarthatóság

Okosan kellene fűteni

NRGreport | 2017.02.07. 12:18

Egy társadalmi célú hirdetéssel folytatódik a Fűts okosan! kampány – mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért felelős államtitkára. A levegő szennyezettségét ma már 70 százalékban a lakossági fűtés okozza.

Szeretnék eloszlatni azt a tévhitet, hogy a légszennyezést nagyobb részét a közlekedés és az ipar okozza. Ez már rég nincs így, a rendszerváltást követően a nagyipar leépült, az új üzemek korszerű berendezéseket kaptak, és a gépjárműpark is jelentősen javult. A levegő szennyezettségét ma már 70 százalékban a lakossági fűtés okozza – mondta V. Németh Zsolt.

Nem elég jó anyagot használni a tüzeléshez, az is fontos, hogy helyesen tüzeljenek. Úgy vélekedett, a légszennyezés nem szociális probléma, hanem ismerethiányból fakad. Ha csak a szociálisan rászorulók égetnének hulladékot, nagyságrendileg jobb lenne a levegő – tette hozzá.

A kampány felhívja a figyelmet arra is, hogyan kell begyújtani a kályhába. A lignit például olcsó, de tönkreteszi a fűtőberendezést, emellett az egyik legnagyobb okozója a kisméretű szálló pornak (PM10, 10 mikronnál kisebb részecske). Ha a pvc-t elégetik, foszgén kerül a levegőbe, amely az első világháborúban még harci gáz volt, ha pedig bútorlapot égetnek, formaldehid, amely rákkeltő anyag.

Ugyanaz az ember, aki nem öntene az élővízbe mérget, szemrebbenés nélkül pakol PET palackokat, bálás ruhát vagy bútorlapot a kazánjába – mondta az államtitkár.

A PM10 csökkentésére ágazatközi programja van a kormánynak, amelyre százmilliárdokat költenek. Ezt célozza a hőszigetelésre kiadott pénz is, és néhány éven belül eljutnak a kis tüzelőberendezésekig, vagy a fűtőanyagok szabályozásáig. A tárca erre vonatkozóan egy anyagot készít, társadalmasítás előtt van egy jogszabály, amely szabályozni fogja a fűtőanyagok kéntartalmát és minimális fűtőértékét, hogy a kis tüzelőberendezésekben mit lehet elégetni.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.