NRGreport
Menü

Szenet old ki a talajból a globális felmelegedés

A Yale Egyetem Erdészeti és Környezettudományi Karának irányításával zajlott az a globális vizsgálat, amely azt kutatta, hogy a felmelegedés mekkora mennyiségű szenet old ki a talajból, és ez a légkörbe jutva mennyire gyorsítja fel a klímaváltozást. Az eredményekből kiderül, hogy a tüzelőanyagok miatt a légkörbe jutó szénhez még 12-17 százaléknyi adódik hozzá a talajból.

Olyan vizsgálatokat gyűjtöttünk össze, amelyeket a világ különböző részein, 15-20 országban végeztek. A kutatáshoz összesen 49 vizsgálat eredményeit használtuk fel – mondta InfoRádiónak Kröel-Dulay György, az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársa.

"Ezekben az 5-10-20 évig tartó melegítéses kísérletekben azt néztük meg, hogy a melegítés hatására hogyan változik meg a talaj széntartalma. Ami változás ugyanis ott bekövetkezik, az valószínűleg a légkörbe kerül, és ezáltal hozzájárul a légkör széndioxid-tartalmának növekedéséhez" – mondta a szakértő.

A kísérlettel kapcsolatban elmondta: minden vizsgálatban voltak olyan parcellák, amelyek kontrollparcellák voltak, vagyis ahol nem történt semmilyen beavatkozás, és voltak olyan parcellák, amelyeket melegítettek.

A vizsgálat újdonsága, hogy ami eddig csak egy elméleti elképzelés és aggodalom volt, arra most tényleges terepi adatok vannak, amelyek bizonyítják, hogy bizony a melegedés hatására a talaj széntartalma csökken. Ráadásul ez a probléma nemcsak az állandóan fagyott, úgynevezett permafroszt talajoknál áll fent – igaz itt is fennáll, és valószínűleg itt a legsúlyosabb a probléma –, de más talajoknál is, amelyek nem állandóan fagyottak.

"Akár a mi talajainknál is megállja magát az az összefüggés, hogy minél nagyobb egy talaj széntartalma, annál inkább kell arra készülni, hogy szenet fog veszíteni" - mondta a kutató, aki hozzátette: amennyi szén-dioxidot mi a különböző tüzelőanyagokkal a légkörbe juttatunk, annak körülbelül a 12-17 százaléka pluszban hozzáadódhat a talajokból. Ezt úgy is lehet értelmezni, mint ha Egyesült Államok méretű széndioxid-kibocsátó jelenne meg.

Forrás: InfoRádió