NRGreport
Menü

Óriási jéghegy válhat le az Antarktiszról

Két hónap alatt 17 mérföldnyit nőtt egy jégpad-repedés az Antarktiszon, melynek eredményeképp a valaha jegyzett legnagyobb jéghegy szabadulhat el a következő néhány hónapban.

December óta naponta öt futballpályával egyező mértékben nőtt az Antarktisz negyedik legnagyobb jégpadján indult repedés, írja a New York Times. A Larsen C elnevezésű területen található hasadék hossza meghaladja a száz mérföldet, bizonyos részein két mérföldnél szélesebb. Ha tovább nő, a globális felmelegedésnek kitett területen, hamarosan eléri a parti jégpadot, s leválik a földrészről. Amennyiben ez bekövetkezik, a valaha rögzített legnagyobb jéghegy válna el a földrésztől. Most csupán húsz mérföld választja el a repedést a partoktól, ezért a folyamatot 2014 óta monitorozó tudósok szerint erre a következő hónapokban sor kerülhet.

A leválás nyomán jelentősen megváltozna az Antarktisz szerkezete, a jégpadok támasztása instabilabbá válna. A Larsen C leválása önmagában még nem okozna jelentősebb tengervízszint emelkedést, de további, sérülékenyebb jégpadok összeomlása már igen, vélik a kutatók. A jégpadok alatt található gleccserek olvadása esetén ugyanis már emelkedhet a vízszint, ami komoly aggodalomra ad okot, írja a New York Times.

NR címlapCímlap

Nincs esély a globális klímaszolidaritásra?

Fenntarthatóság Willem H. Buiter, a Citigroup volt vezető közgazdásza, a Columbia Egyetem vendég-professzora, Copyright: Project Syndicate, 2020 | 2020-02-21 05:57
Nincs esély a globális klímaszolidaritásra?

bővebben »

A Tesla titka 2.

A Tesla titka 2.
Vállalatok Szabó Dávid, a Hold Alapkezelő portfóliómenedzsere2020-02-20 05:59

bővebben »

Még több cikk »