NRGreport
Menü

Új bányászati koncessziós szerződéseket írtak alá

A fejlesztési tárca 2016 júniusában közzétett bányászati felhívásán nyertes mindkét pályázó, a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. és a PannErgy Geotermikus Erőművek Zrt. is aláírta a koncessziós szerződést.

A Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. hat újabb területen (Bázakerettye, Bucsa, Jászárokszállás, Mezőtúr, Okány-nyugat és Zala-nyugat) kezdheti el a szénhidrogén-kutatást, míg a PannErgy Geotermikus Erőművek Zrt. Győr területén foghat geotermikus energia kutatásába.

A nemzeti fejlesztési miniszter 2016 decemberében döntött a már negyedik alkalommal meghirdetett bányászati koncessziók megadásáról, a minősítő bizottság értékelése és javaslata alapján – áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében.

A korábbi bányászati koncessziós tenderek nyerteseként a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. (Szegedi-medence nyugat, Okány-kelet, Battonya-Pusztaföldvár észak, Dány) négy szénhidrogén kutatási területen rendelkezik már koncessziós szerződéssel, így a társaság hazai kutatási területeinek száma az új koncessziókkal tízre emelkedett. Az idei geotermikus pályázat nyertesének, a PannErgy Geotermikus Erőművek Zrt.-nek a mostani az első hazai koncessziós kutatási területe.

Az eddigi négy tenderben megjelent 34 bányászati koncessziós pályázati felhívásra 42 pályázat érkezett, amelynek eredményeként a minisztérium 24 szerződést kötött a nyertes pályázókkal. A MOL mellett szénhidrogénes koncesszióval rendelkezik az O&GD Central Kft. (Nádudvar, Újléta, Berettyóújfalu, Mogyoród, Nagykáta, Ócsa), a Vermilion Exploration B.V. (Battonya-Pusztaföldvár dél, Ebes), a HHE Group Kft. (Nagylengyel-nyugat, Lakócsa) és a kanadai Bankers Petroleum többségi tulajdonában álló Panbridge Hungary Zrt. (Püspökladány). 1-1 geotermikus koncesszió keretében végezhet kutatást hazánkban a korábbi évek nyerteseként a MOL leányvállalata, a CEGE Közép-Európai Geotermikus Energia Termelő Zrt. (Jászberény) és az EU-FIRE EGS Hungary Kft. (Battonya).

Az első három pályázati kör nyomán befizetett nettó koncessziós díjak összesen 6,37 milliárd forint állami bevételt hoztak, a negyedik esetében a megkötött koncessziós szerződésekből további nettó 2,25 milliárd forint várható.

A geotermikus koncesszió a szerződés hatályba lépésétől számított 35 évre, a szénhidrogén koncesszió 20 évre szól. Időtartamuk egy alkalommal, újabb pályázat kiírása nélkül, az eredeti koncessziós időtartam felével meghosszabbítható.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a befektetői érdeklődéssel összhangban 2017 első felében újabb bányászati koncessziók meghirdetését tervezi.

Forrás: NRGreport