Trading

A gabona és az olaj hároméves csúcsra tolta a vételi pozíciókat

NRGreport | 2017.02.21. 08:45

A befektetési alapok 2014 májusa óta nem látott szintű vételi pozíciós állományt építettek ki az árupiacon a pénteken kijött COT-riport által vizsgált, február 14-el záródó héten.

A COT-jelentést az Amerikai Határidős Árutőzsde Felügyelet adja ki egy adott referencia-befektetői kör spekulatív pozícióiról. A vételi pozíciók emelkedésében a főszerepet a gabonapiac és az olajpiac játszották. A fémek piacán az arany eladásait az ezüst és a réz vásárlásai ellensúlyozták.
 
Az alapok továbbra sem zavartatják magukat amiatt, hogy az olaj piacán változatlanul kevés az emelkedésre utaló jel – az elmúlt hét folyamán az alapok a WTI nyersolaj tekintetében 9 százalékkal növelték meg vételi pozícióikat. Az Opec egyensúlyi törekvéseit eddig ellensúlyozta a líbiai és az észak-amerikai termelésnövelés lehetősége, és az üzembe állt amerikai olajkitermelő platformok számának folyamatos növekedése, valamint a kitermelő oldali fedezeti (eladási) ügyletek azt jelzik előre, hogy a jelenlegi árszint elegendő támogatást ad ahhoz, hogy a következő hónapokban bővüljön az észak-amerikai kitermelés.


 
A COT által vizsgált befektetési alapok több mint 10 százalékkal csökkentették vételi pozíciós állományukat az arany piacán, miközben az ezüst long pozícióikat csaknem 10%-kal növelték. A biztonsági menedéket keresők arany iránti kereslete az elmúlt időszakban meglehetősen visszafogottan alakult, ugyanakkor az ezüst iránti kereslet egyre emelkedik, amit bizonyos fokig támogat az ipari fémek (különösen a réz) iránt megélénkült kereslet is.
 
A gyapot piacán kiépült vételi pozíciós állomány meglehetősen kockázatosnak tűnik, mivel az egész piac megdőlhet, ha megindul a long pozíciók likvidálása.
 
Az elmúlt hónapokban az alapok egymás után tértek vissza a gabonához, a legutóbbi mezőgazdasági jelentés a kereslet és kínálat kilátásairól pedig további short pozíciók zárását eredményezte. Mindezek hatására a short pozíciók nettó állománya az elmúlt hét folyamán 2015 novembere óta nem látott mélységekbe süllyedt. A COT-jelentésben vizsgált alapok 2015 júliusa óta nettó short pozícióban vannak.

  NRGreport
Címkék
#COT-jelentés   #gabonapiac   #olajpiac  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.