Trading

Bajban a Rosznyeft, nagyot lépett a Gazprom Nyeft

NRGreport | 2017.02.23. 10:27

A két legnagyobb orosz olajipari cég, a Rosznyeft és a Gazprom Nyeft szerdán tették közzé a 2016-os pénzügyi évükről szóló előzetes adatokat. Ezek alapján az olajcég éves profitja közel felére esett vissza, a Gazprom olajdiviziójának nyeresége ugyanakkor 82,5 százalékkal nőtt. 

A Rosznyeft tavalyi nettó bevétele 3,13 milliárd dollár volt, ami 49 százalékkal marad el az egyévvel korábbihoz képest, köszönhetően az alacsonyabb olajáraknak. A társaság kamatfizetés, adózás és értékcsökkentési leírás előtti üzemi eredménye (EBIDTA) ugyanakkor 2,7 százalékkal nőtt, ami a Basnyeft-akvizició hatása – írja az Oilprice.com

A tavalyi negyedik negyedévben a némileg emelkedő olajárak miatt a bevétel és az EBIDTA is nőtt, előbbi 21,4 százalékkal, utóbbi 25 százalékkal a harmadik negyedévhez képest. A cég negyedik negyedévi nyeresége a kétszeresére, 899,2 millió dollárra nőtt a megelőző negyedévhez képest a magasabb működési nyereségnek köszönhetően. 

A Gazprom gázipari óriás olajdivíziója, a Gazprom Nyeft ezzel szemben 3,459 milliárdos nyereséget ért el a tavalyi év egészében, ami 82,5 százalékos növekedésnek felel meg 2015-höz képest. A látványos növekedést a cég tájákoztatása szerint a stratégiai projektek és a sarkvidéki termelés bővülése eredményezte. Alexander Djukov, a Gazprom igazgatóságának elnöke azt mondta, hogy Prirazlomnoje mezőn, ami az orosz sarkvidéki területek egyetlen termelés alatt álló területe, 2015-höz képest 2,5-szer nagyobb termelést produkált az elmúlt évben. 

A cég eladásai és üzemi eredménye is nőtt, mind a tavalyi negyedik negyedévben, mind pedig az év egészét tekintve. Ez elsősorban a termelés növekedésének és a jobb hatékonyságnak köszönhető a vállalat szerint. 

A Gazprom januárban két új olajkutat nyitott meg a Prirazlomnoje mezőn, ahol a működő kutak száma így hatra nőtt. A mezőn az idei évben a várakozások szerint 19,06 millió hordó nyersolajat hoznak majd a felszínre. 

  NRGreport
Címkék
#Gazprom Nyeft   #Rosznyeft  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2022 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.