Trading

Drágul a gáz Horvátországban

NRGreport | 2017.02.27. 08:01

Horvátországban április 1-jétől drágul a gáz, a kormány annak lehetőségét keresi, hogy a növekedés minél kisebb mértékű legyen – közölte az N1 horvát kereskedelmi csatorna.

Kormányközeli forrásokra hivatkozva a csatorna arról számolt be, hogy akár 23 százalékkal is nőhet a lakossági gázár, ami éves szinten 670 kuna (28 ezer forint) többletet jelentene a családok számára. A kormány jövő héten dönt azokról az intézkedésekről, amelyekkel csökkenteni kívánják az energiahordozó drágulásának mértékét. 

A horvát parlament a múlt héten módosította a földgázról szóló törvényt, és lehetővé tette a részleges piacnyitást. Így az INA horvát olajipari vállalat számára, amely egyedüli gáztermelő Horvátországban, megszűnik az a kötelezettség, hogy a kitermelt természetes gázt kizárólag a hazai gázszolgáltatóknak adhatja el. Emiatt sajtóhírek kaptak szárnyra, hogy a következő hónapokban akár 20-30 százalékkal is nőhet a lakossági gáz ára, főleg, hogy az energiahordozó világpiaci ára is emelkedett az utóbbi időben.

A csatorna szerint a kormány erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a háztartások részére stabilizálja a gázszolgáltatást, és meghatározza a legmagasabb gázárat. A kabinet ugyanakkor mindössze 2018 áprilisáig teheti ezt meg, azután teljesen liberalizálnia kell a piacot – jelezték.

A N1 a környezetvédelmi és energetikai minisztériumra hivatkozva úgy tájékoztatott: a földgázellátást szabályozó, a piac liberalizálását lehetővé tevő törvényt azért kell bevezetnie Zágrábnak, mert a Mol Nyrt. panasszal élt az Európai Bizottságnál a piacellenes feltételek miatt a horvát gázüzletágban. 

Arra a kérdésre, hogy Horvátország miként kötelezheti az INA-t, hogy továbbra is a hazai piacon adja el az országban kitermelt gázt, azt a választ kapta a csatorna, hogy az INA-nak a jövőben is az lesz a legkifizetődőbb, ha Horvátországban adja el termékét, de szükség esetén a kormány növelheti a kiviteli adót. 

A Mol 2003-ban, az INA privatizációja során szerzett 25 százalék plusz egy részvény mértékű részesedést a horvát olajvállalatban. 2009-ben a Mol megállapodást kötött a horvát kormánnyal, amellyel a Mol irányítói jogokat szerzett az INA-ban, és átvette a horvát vállalat gázüzletágát. Jelenleg az INA 49,08 százaléka a Molé, 44,84 százaléka a horvát államé.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.