NRGreport
Menü

Olajkitermelés: Oroszország lassan csökkent

Oroszország kőolajkitermelése napi 11,10 millió hordó volt februárban, a januári 11,11 millió hordó után. Az oroszországi olajkutak tavaly oktüberben még 11,20 millió hordó olajat hoztak felszínre naponta, ez volt az OPEC termeléscsökkentési megállapodásának referenciaszintje. 

A Reuters által végzett számítások szerint így az októberi kiindulóértékhez képest csupán 100 ezer hordóval csökkent az orosz kitermelés február végéig, azaz a vállalt mennyiség 33 százaléka teljesült mostanáig. 

Oroszország ugyanakkor nem ígérte azt, hogy a napi 300 ezer hordós mennyiséget azonnal kivonja a piacról, ehelyett fokozatos csökkentést vállalt és fél év alatt tervezi elérni ezt a mennyiséget. Az OPEC-tagállamok és a hozzájuk csatlakozó szervezeten kívüli olajkitermelő országok termeléskorlátozó akciója is fél évig, 2017 júniusáig tart. 

A hivatalos orosz források napi 117 ezer hordós januári csökkentésről szóltak. Alexander Novak, orosz energiaminiszter néhány napja adott nyilatkozata szerint a februári kitermelés valamivel elmarad majd a januáritól, ami azt jelenti, hogy a januári 117 ezernél nagyobb mértékű volt a csökkenés februárban. Novak azt is elmondta, hogy országa megpróbálja felgyorsítani a csökkentés ütemét, és elképzelhető, hogy a 300 ezer hordós visszafogást már áprilisra elérik, de ez a vállalatok képességeitől függ - tette hozzá. 

Az OPEC-en kívüli országokkal szemben a szervezethez tartozó olajkitermelő államok a vállalt mennyiség 90 százalékával már korlátozták saját termelésüket, köszönhetően elsősorban az ebben élen járó Szaúd-Arábiának. Az olajkartell múlt héten azt közölte, hogy a csökkentésben részt vevő országok öszesítve már januárban elérték a vállalt mennyiség 86 százalékát - írja az Oilprice.com.

Forrás: Oilprice.com