NRGreport
Menü

Csökkenhet a légszennyezés Kínában

Széntüzelésről gázfűtésre válthat több, mint egymillió háztartás Kínában. Az átállás sikere a tárolói kapacitások bővítésének és az infrastruktúra fejlesztésének függvénye, vélik szakértők.  

Hogy a légszennyezés mértékét csökkentse, Kína széntüzelésű bojlerek és fűtőrendszerek cseréjét tervezi 28 legszenyezettebb északi városban, legalább 1,2 millió háztartásban idén októberig, írja a New York Times. A tervezett intézkedés negyedével, durván ötvenmillió köbméterrel növelné az ország gázigényét a Wood Mackenzie tanácsadó cég szerint; ez a mennyiség több, mint amennyit Franciaország használ fel egy év alatt. A változás nyomán növekedne a gáz eladási ára, s lökést kapna az LNG import is. Az átallás ugyanakkor komoly befektetést igényel a gáztároló és elosztói hálózatba. Guo Zihua, a pekingi városháza vidékfejlesztési osztályvezetője szerint az intézkedés végrehajtására szánt hét hónap rendkívül nagy nyomás alá helyezi a hatóságokat. A hivatalnok számításai szerint a szénről gázra, illetve villamosenergiára történő átálláshoz körülbelül tízmilliárd jüanra (1,45 millió dollárra) van szükség a fővárosban, ahol durván háromszázezer háztartást érint a változás, a  kevésbé fejlettebb térségekben pedig ennél is többre.

Szakértők szerint a siker kulcsa az infrastruktúra: többek között új LNG-terminálokra, tárolókra és vezetékekre van szükség. A földalatti tárolói kapacitásokat nagyjából negyven milliárd köbméterrel kellene megnövelni, hogy a keresletet kiszolgálják. Becslések szerint ez legalább a kétszerese lenne a jelenlegi 10-20 milliárd köbméteres kapacitásnak. Számos energetikai és építőipari cég nagy várokozásokkal tekint a lehetséges megrendelésekből származó nyereségre, írja a lap.