Szabályozás

Energiaklub: Paks II gazdaságilag életképtelen

NRGreport | 2017.03.07. 08:28

Az Európai Bizottság határozata szerint is csak állami támogatással valósítható meg a tervezett paksi atomerőmű-beruházás. Ez azt jelenti, hogy a közel 4000 milliárd forintos beruházási költségeken felül további száz, vagy akár ezer milliárdokat kell majd Paks II-re áldozni a központi költségvetésből – áll az Energiaklub elemzésében.

A központi költségvetési rész szükségességét korábban az Energiaklub már elemzésében bizonyította. A Bizottság friss döntése szerint azonban ez nem minősül tiltott támogatásnak.

Az Európai Bizottság döntésében egyértelműen elismerte, hogy Paks II egy magánbefektető számára életképtelen beruházás lenne, és várhatóan nagymértékű támogatásra szorul a magyar adófizetők pénzéből, írta közleményében az Energiaklub.

A bizottság azonban az állami támogatást összeegyeztethetőnek tartja az uniós versenyjoggal hivatkozva az Európai Atomenergia Közösséget létrehozó EURATOM szerződésre. A szerződés szerint ugyanis az unió „elősegíti a beruházásokat, és – különösen a vállalkozások kezdeményezéseinek támogatásával – biztosítja a közösségben az atomenergia alkalmazásának fejlesztéséhez szükséges alapvető létesítmények megteremtését”.

A Bizottság döntése értelmében a Paks II beruházás versenyjogi szempontból engedélyezhető, de csak bizonyos feltételek betartása mellett, ezekről itt írtunk bővebben.

„Most már a magyar kormány is kénytelen lesz elismerni, hogy Paks II csak az adófizetők támogatásával tud megvalósulni és működni. Az EURATOM hatvan évvel ezelőtti létrehozásakor az akkori aláírók még naivan bíztak az atomenergia eljövendő hőskorában. Mára azonban világossá vált, hogy ez egy kifejezetten drága és kockázatos módja az áramtermelésnek. Ideje lenne végre felülvizsgálni ezt az idejétmúlt szerződést”- mondta Koritár Zsuzsanna, az Energiaklub szakértője.

A szakpolitikai intézet szerint Paks II állami támogatásáról való jogi hercehurca várhatóan a Európai Bíróságon folytatódik tovább, ahol Ausztria és más tagállamok is megtámadhatják a Bizottság döntését.

2015 novemberében az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatósága mélyreható vizsgálatot indított, mert komoly kételyei merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a tervezett paksi beruházás piaci körülmények között is megtérülne. Ennek a vizsgálatnak értek most a végére, és zárták le a határozattal.

Már a 2015-ben zajló előzetes vizsgálat során sem látta bizonyítottnak az Európai Bizottság, hogy Paks II állami támogatás igénybe vétele nélkül is meg tudna épülni. Ezt az álláspontjáthatározatában ki is fejtette, amelyre az eljárás keretében 2016 februárjában az Energiaklub is elküldte véleményét.

Eszerint a magyar állam nem bizonyította a projekt megtérülését, nem végzett a döntés meghozatala előtt részletes gazdasági vizsgálatokat, nem számolt megfelelően a kockázatokkal, nem elemezte Paks II piaci hatásait és nem foglalkozott a lehetséges alternatívákkal.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.