Szabályozás

Greenpeace: éveken át félretájékoztatott a kormány Paks II kapcsán

NRGreport | 2017.03.07. 10:26

Paks II megépítéséhez állami támogatásra van szükség, állapította meg ma az Európai Bizottság. A döntés rácáfol a kormány eddigi nyilatkozataira, miszerint nincs állami támogatás az új atomerőműben. A Greenpeace Magyarország megbízásából készült független elemzés szerint piaci körülmények között az erőmű hosszú távon is életképtelen lenne, ezért a magyar adófizetőknek évtizedekig forintszázmilliárdokkal kéne támogatnia Paks II-t. Az Unió által támasztott feltételekkel még tovább növekedtek a projekt kockázatai és várható veszteségessége.

A kormány hiába tagadta éveken át, az Európai Bizottság (EB) mai döntéséből egyértelműen kiderül: állami támogatásra van szükség az új paksi atomerőmű megépítéséhez. Az EB-döntés egybevág a Greenpeace Magyarország megbízásából készült Candole Partners-tanulmány következtetéseivel, mely azt is kimutatta, hogy Paks II üzemeltetéséhez akár évi 285 milliárd forint állami támogatásra is szükség lehet. Ezt az összeget a magyar adófizetők fizetnék meg, miközben ugyanennyi pénzből évente akár 253 000 hazai háztartás áramszükségletét is meg lehetne oldani napelemekkel – írta közleményében a zöld szervezet. Paks II piactorzító hatása miatt azonban a megújuló energiaforrások nem tudnának megfelelő mértékben terjedni hazánkban, a Greenpeace szerint.

Paks II csak tovább növelné az ország már amúgy is súlyos orosz energiafüggőségét, miközben a megújuló energiarendszerek kiépítésével Magyarország a megújulók és az energiafüggetlenség pályájára állhatna. Hasonlóképpen gondolkoznak erről az állampolgárok is: egy 2016-os reprezentatív közvélemény-kutatás szerint kétszer annyian ellenzik, hogy Paks II orosz állami vállalat által, orosz hitelből épüljön meg, mint amennyien támogatják; továbbá a magyarok kétharmada a megújuló energiaforrásokat részesítené előnyben, a világtrendekkel összhangban, a Greenpeace szerint.

„Az állami támogatás azt jeleni, hogy az új atomerőművet a magyar lakosságnak kéne megfizetnie. Az Unió által támasztott feltételekkel pedig tovább növekedtek a projekt kockázatai és várható veszteségessége. A mai brüsszeli döntés még egyértelműbbé teszi: Paks II-t nem szabad megépítenie Magyarországnak” – mondta Perger András, a Greenpeace Magyarország energiakampány-felelőse.

  NRGreport
Címkék
#Greenpeace   #Paks   #Paks II   #Paksi bővítés  
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2024 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.