Szabályozás

Aradszki: teljesítjük az energiapolitikai kihívásokat

NRGreport | 2017.03.09. 12:29

Magyarország teljesíteni tud minden olyan uniós elvárást, követelményt, amelyet a megújuló energiaforrások részarányának növelése, a határkeresztező kapacitások bővítése, illetve az energiaellátás biztonsága érdekében meg kell tenni – mondta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára a Napi.hu és a Noguchi Porter Novelli energetikai konferenciáján csütörtökön Budapesten.

Az államtitkár szerint a helyzet bíztató; a magyar gazdaság hosszú távon is biztosan számíthat arra, hogy megfelelő energia, megfelelő áron és időben rendelkezésre fog állni – fejtette ki.

Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos kiemelte: minden uniós jóváhagyás megszületett, új sebességi fokozatba kapcsol a két új paksi blokk megvalósítása.

Felidézte: ezen a héten érkezett meg a hatodik jóváhagyás, amelyben az Európai Bizottság azt állapította meg, hogy a paksi beruházás versenyjogi szempontból is megvalósítható.

A projekt a bizottság megállapítása szerint az építést követően profitábilisan működtethető, a testület csak azt mondta, hogy egy magánpiaci befektető annál, amit a jelenlegi árampiaci előrejelzések szerint becsülni lehet, valamennyivel nagyobb pozitív hozamot várna el – hangsúlyozta a kormánybiztos, hozzátéve, hogy a két elvárás közötti különbség nem nagy, 1 százalék körüli.

  NRGreport
Bejegyzés megosztása
Ajánlott cikkek
Iratkozz fel hírlevelünkre!
©2023 NRGREPORT, Minden jog fenntartva.