NRGreport
Menü

Egyre érdekesebb a nyersanyagpiac

A nyersanyagbefektetések nagyon jó védelmet jelenthetnek az emelkedő infláció ellen. A világgazdaságra most jellemző fellendülési időszakban a hosszú távú kilátások mindenképpen kedvezőek, érdemes átgondolni a nyersanyag-befektetések súlyát a portfoliónkban, a K&H Alapkezelő szerint.

Az idei elmúlt több mint két hónap alapján jól látható, hogy az ígéretes gazdasági várakozásokra koncentráló befektetők egyelőre a részvényeket preferálják, miközben a nyersanyagok eddig lemaradtak az idei raliról.

Befektetőként érdemes mindig azokat az olcsó eszközöket keresni, amelyekben hosszú távon lényeges felértékelődési potenciál van: a nyersanyagok esetében vélhetően inkább csak fáziskésésről van szó, az alapkezelő szakértői szerint.

„A nyersanyagok piacán főként a jelenlegi és a jövőbeli kereslet-kínálat alakulására vonatkozó várakozások mozgatják az árakat, így tehát erősen függnek az éppen időszerű gazdasági ciklustól. A világgazdaságra most jellemző fellendülési időszak sajátossága a kapacitások feszesebb kihasználása és az infláció emelkedése, ilyen környezetben pedig általában a nyersanyagok mutatják a legjobb teljesítményt” –Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere szerint.

A hosszú távú kilátások tehát egyértelműen kedvezőek a nyersanyagok szempontjából. Rövidtávon azonban sok bizonytalanságot látni, ami óvatosabbá teszi a befektetőket. Az egyik és egyben legfontosabb kérdőjel az olaj piacának egyensúlya. Az OPEC országok kitermelésének vágásával ez ideiglenesen ugyan megvalósult, az olajkartell ígérete azonban csupán fél évre szól, és már most látszik a piac korábbi összeomlását okozó amerikai kitermelés újbóli emelkedése. Óvatosságra int a kínai gazdaság nyersanyag igényének csökkenése is, amely elsősorban az ipari fémek piacán meghatározó. Csak hab a tortán Trump gazdaságpolitikája, aki egyszerre indítana hatalmas beruházásokat, miközben a protekcionista gazdaságpolitika irányába mozdul.

„Mivel rövidtávon sok bizonytalanság áll ellőttünk, ezért érdemes a gazdaság tényleges teljesítményére koncentrálni. Ha a makroadatok visszaigazolják az emelkedő várakozásokat, úgy a nyersanyagok fel fognak zárkózni a csúcson lévő részvényindexekhez. A nyersanyag befektetések így az egyik legjobb diverzifikáló eszközök lehetnek a portfólión belül, mivel a legjobb védelmet nyújtják az infláció ellen” – javasolja Kovács Mátyás.

Forrás: NRGreport